لینک های دسترسی

Breaking News

نگرانی مشترک سه همسایه از پاکستان – گروه‌های افراطی


مرزبان پاکستانی در ساحۀ چمن در مرز میان افغانستان و پاکستان، جاییکه چند روز پیش شاهد رویارویی نظامیان افغان و پاکستانی بود
مرزبان پاکستانی در ساحۀ چمن در مرز میان افغانستان و پاکستان، جاییکه چند روز پیش شاهد رویارویی نظامیان افغان و پاکستانی بود

افغانستان، هند و ایران فعالیت فرامرزی گروه‌های افراطی سُنی مستقر در پاکستان را تهدید جدی به امنیت منطقه می پندارند.

این هفته ایران به پاکستان هشدار داد که جلو آن تندروان سنی‌ای را بگیرد که از مرز عبور کرده و در قلمرو ایران حملات را انجام می‌دهند. ایران حدود ۱۰۰۰ کیلومتر مرز مشترک با پاکستان دارد.

محمد باقری، لوی درستیز ایران گفت که اگر اسلام آباد نتواند این حملات را مهار کند، پس به گفتۀ وی تهران دست به کار شده و مواضع این تندروان را در خاک پاکستان هدف قرار خواهد داد.

نگرانی از فعالیت فرامرزی گروهای افراطی سنی مستقر در پاکستان، تنها به ایران محدود نمی گردد.

افغانستان و هند، دو همسایۀ دیگر پاکستان نیز از دیرباز پاکستان را به پرورش، حمایت و فراهم آوری لانۀ امن به گروه های دهشت افگن متهم می‌کنند.

تازه ترین رویارویی میان مرزبانان افغان و پاکستانی روز جمعۀ گذشته ۱۳ کشته و بیش از ۸۰ زخمی برجاگذاشت. درگیری پس از آن به وقوع پیوست که کارمندان پاکستانی می خواستند در دو روستای مرزی نفوس شماری کنند.

زد و خورد مکرر با قوای هندی و نفوذ تندروان از کشمیر زیر ادارۀ پاکستان به آن سوی خط کنترول، روابط پاکستان را با هند نیز کشیده ساخته و چندین بار این دو همسایۀ رقیب را به مرز جنگ تمام عیار کشانده است.

دهلی جدید گروه‌های تندرو مذهبی مستقر در پاکستان را به حمایت از شورشگری در کشمیر زیر ادارۀ هند مقصر می‌داند.

تفکیک میان دهشت افگنان

هم صدا با همسایگان پاکستان، ایالات متحده نیز بر اسلام آباد فشار وارد کرده است تا گروه‌های تندرو مستقر در پاکستان را سرکوب کند.

هربرت ریموند مک ماستر، مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری ایالات متحدۀ امریکا، در سفر اخیر خود به پاکستان، رهبران آن کشور را ترغیب کرد که برخلاف گذشته، تندروان را بدون تفکیک سرکوب کنند.

پاکستان ادعاهای کابل، دهلی جدید و واشنگتن را رد کرده خود را قربانی دهشت افگنی قلمداد می‌کند.

تحلیلگران به این باور اند که ناکامی اسلام آباد در مهار کردن حملات فرامرزی گروهای تندرو مستقر در پاکستان، سبب کشیدگی بیشتر روابط سیاسی و اقتصادی پاکستان با همسایگانش خواهد شد.

احمد رشید، نویسنده و تحلیلگر پاکستانی، به صدای امریکا گفت "هرآنچه در مرزهای پاکستان با افغانستان، هند و ایران واقع می‌شود، در واقع چالش بزرگ سیاست خارجی است...این وضعیت شکنند و خطرناک است".

همچنان، مایکل کوگلمن، پژوهشگر امور پاکستان در مرکز وودرو ویلسن در واشنگتن دی سی به صدای امریکا گفت که پاکستان اکنون در یک وضعیت نامطلوبی قرار گرفته است و از جمع چهار همسایۀ خود با سه همسایه مشکلات امنیتی دارد.

شعار مشترک

با آنکه ریشه‌های تمام این مشکلات بسیار پیچیده است، به باور آقای کوگلمن یک شعار مشترک از مناقشات مرزی پاکستان طنین می اندازد: ادعای حمایت اسلام آباد از تندروانی که در پاکستان مستقر بوده و در کشورهای همسایه حملات را انجام می‌دهند.

کارشناسان به این باور اند که افزایش تنش‌ها نه تنها سازمندی سیاسی را تنیده می‌سازد، بلکه رشد تجارت و اقتصاد را در منطقه نیز زیانمند می‌سازد.

طلعت مسعود، تحلیلگر پاکستانی، به صدای امریکا گفت که اگر روابط پاکستان با همسایگانش پرتنش باقی بماند، پس نیروی آن کشور به امنیت متمرکز خواهد شد و اقتصاد از نظر افگنده خواهد شد.

XS
SM
MD
LG