لینک های دسترسی

Breaking News

تداوم صحبت های بدون نتیجه در مورد برنامۀ هسته یی ایران


مذاکرات روی برنامۀ هسته یی ایران روز چهارشنبه از سرگرفته شد اما به زودی زیرتاثیر اظهارات متفاوت جوانب مذاکره کننده قرار گرفت.

طرف های مذاکره کننده به خاطر رسیدن به توافق ابتدایی – که تعیین چارچوب برای توافق نهایی می باشد –ضرب الاجل تعیین شدۀ ۳۱ مارچ را نادیده گرفته، به صحبت ها امروز چهارشنبه نیز ادامه دادند.

معیین وزارت خارجه ایران می گوید که اگر جوانب مذاکره کننده بتوانند در تهیه متن اعلامیه پیشرفت حاصل کنند، ممکن تا اخیر روز چهارشنبه اعلامیه مشترک به نشر برسد.

عباس عراقچی اما تذکر داد که اعلامیه حاوی جزییات نخواهد بود.

در تازه ترین انکشافات آمده است که وزاری خارجۀ چین، بریتانیا و فرانسه گفت و شنودها را ترک کردند، اما آنان خاطرنشان ساخته اند در صورتی که امکان رسیدن به توافق نزدیک شوند، دوباره به سویس بر می گردند. اما نماینده های این سه کشور - به سطح معیینیت - تا هنوز در این صحبت ها حضور دارند.

نظریات مختلف از وضعیت

در این حال، یکتن از مقامات ارشد غربی که نخواست نامش افشا شود به اسوشیتد پرس گفته است که تا کنون هیچ توافقی روی اعلامیه صورت نگرفته و هیئت مذاکره کنندۀ ایرانی هیچ اسنادی را که حاوی جزییات نباشد، نخواهند پذیرفت.

در صفحۀ تویتر وزارت خارجه آلمان آمده است که "هیچ توافقی صورت نگرفته اما پیشرفت قابل مشاهده است."

عراقچی از موجودیت اختلافات در بخش رفع تعزیرات بر ایران و تحقیقات و پیشرفت غنی سازی یورانیم صحبت کرد.

اما بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل روز چهارشنبه یکبار دیگر نگرانی خود را از هرگونه توافق میان ایران و گروه پنج به اضافۀ یک ابراز داشته آن را یک "توافق بد" خواند که به گفتۀ او اسراییل، منطقه و جهان را با خطر مواجه می سازد.

به گفتۀ آقای نتنیاهو "اکنون وظیفۀ جامعۀ جهانی است تا برای دستیابی به یک توافق بهتر تاکید ورزد. یک توافق بهتر به طور قابل توجهی زیربناهای اتمی ایران را عقب می راند."

تعهدات بین المللی ایران

ایران تا هنوز به تقاضا های شورای امنیت ملل متحد مبنی بر پاسخگویی کامل از برنامۀ هسته که ادعا می شود هدف آن ساختن سلاح اتمی باشد رسیدگی نکرده است. بسیاری در جامعۀ بین المللی نگران اند که ایران ممکن یکبار دیگر پس از رفع تعزیرات به ویژه پس از ختم میعاد توافقنامه، به فعالیت غنی سازی و تلاش برای ساختن بم اتمی آغاز کند.

اما کارشناسان، چون کلسی دنویپورت از نهاد مسما به "انجمن کنترول سلاح" در واشنگتن می گویند که توافق احتمالی بازرسی های گسترده یی را احتوا خواهد کرد تا این اطمینان ایجاد شود که در درازمدت ایران به فعالیت های هسته یی خود نپردازد.

دنویپورت علاوه می کند که به عنوان بخشی از توافقنامه انتظار می رود ایران پروتوکل اضافی پیمان منع گسترس سلاح اتمی را تصویب کند زیرا "تصویب آن پروتوکل به جامعۀ جهانی دسترسی بسا گسترده تر به تسهیلات اتمی و همچنان ساحات سِری و اعلام ناشدۀ ایران خواهد داد."

آرین طباطبایی از پوهنتون جورج تاون می پذیرد حتی باوجود همکاری ایران با ادارۀ بین المللی انرژی اتمی روی برنامۀ نظارت و تثبیط فعالیت های هسته یی تهران از یک و نیم سال پیش به اینسو، منتقدین مذاکرات هسته یی اعتبار کافی به آن برنامه نمی دهند.

منتقدین مذاکرات هسته یی، به ویژه در ایران و کانگرس ایالات متحده، بدون درنظرداشت هر توافقی که صورت بگیرد، تلاش می ورزند روند مذاکرات را پیش از ختم آن در ماه جون برهم بزنند. اما حمایت کنندگان این مذاکرات هشدار می دهند که بدیل مذاکرات برگشت به تقابل میان ایران و غرب بوده و ممکن به دستیابی تهران به بم اتمی بیانجامد.

XS
SM
MD
LG