برخی از بستگان امریکاییهایی که به اتهامات مختلف در کشورهای خارجی بازداشت و زندانی شده اند، روز چهار شنبه سوم می (۱۳ ثور) در مقابل قصر سفید گردهم آمده و از ادارهٔ بایدن خواستار اقدامات بیشتر برای بازگرداندن عزیزان شان شدند.
آنها در این گردهمایی اعتراضی همچنین خواستار دیدار مستقیم با جوبایدن، رییس جمهور ایالات متحده شدند تا به گفتهٔ خودشان، بتوانند خواستهای خود را بهتر مطرح کنند.
حکومت ایالات متحده سال گذشته به شمول بریتی گرینر، باسکتبالر مشهور امریکایی که به اتهام مواد مخدر در روسیه زندانی بود، شماری از امریکاییهایی را که در افغانستان، روسیه، ونزویلا و رواندا زندانی بودند، آزاد و به خانوادههایشان بازگرداند.
اما هنوز هم دهها امریکایی به شمول ایوان گریشکویچ، خبرنگار امریکایی وال ستریت ژورنال که در ماه مارچ سال روان به ظن جاسوسی برای واشنگتن در شهر یکاترینبورگ روسیه بازداشت شد، در زندانهای کشورهای دیگر به سر میبرند.
هریسون لی، که پدرش، کای لی از سال ۲۰۱۶ بدینسو در چین زندانی است، قبل از این گردهمایی در مصاحبهای گفت: "با دیدن همهٔ این افراد که سال گذشته به خانه برگشتند، فکر میکنم به ما نشان میدهد که این امکان وجود دارد. فقط باید نزد رییس جمهور یا سطوح بالای دولت، ارادهٔ بازگرداندن خانواده هایمان به خانه وجود داشته باشد."
در این گردهمایی اعتراضی بعضی از امریکاییهایی که سال گذشته آزاد شده بودند، از جمله تریور رید نیز اشتراک کرده بودند.
روسیه به تاریخ ۲۷ اپریل سال گذشته تریور رید، منسوب پیشین قوای خاص دریایی امریکا را که از سال ۲۰۱۹ در روسیه زندانی بود، در ازای آزادی کنستانتین یاروشینکو، پیلوت روسی که به ۲۰ سال زندان در امریکا محکوم شده بود، رها کرد.
والدین رید نیز چند هفته قبل از آزادی فرزند شان، در مقابل قصر سفید اعتراض کرده و سپس با بایدن ملاقات کرده بودند.
حنا شرقی، که پدرش عماد، از سال ۲۰۱۸ به اینسو به اتهام جاسوسی در ایران زندانی است و به گفتهٔ خانوادهاش بیگناه است، از بایدن خواست تا پدرش را به خانه برگرداند.
او گفت: "مدتی زیادی میشود که درخواست ملاقات با رییس جمهور کردهایم که صادقانه بگویم نمیدانم دیگر چگونه بپرسم یا چه بگویم." او درباره پدرش افزود: "او یک امریکایی بیگناه است. او لیاقت این را دارد که اینجا باشد، پشت من بایستد و برای همه خانواده ها مبارزه کند."
راجر کارستنز، فرستاده ویژه رییسجمهوری امریکا در امور گروگانها هفتهٔ جاری در مصاحبهای با سیانان گفت که تلاشها برای بازگرداندن امریکاییهای بازداشتشده بدون توجه به اینکه خانوادهای با بایدن صحبت میکنند یا نه، ادامه دارد. او گفت که از ۲۷ نفری که ایالات متحده در دو سال گذشته به خانه آورده است، تنها خانوادهٔ دونفر آنان با رییس جمهور ملاقات کرده بودند.
او گفت: "متریک واقعی، معیار واقعی موفقیت، این است که کسی به خانه میآید، در خاک ایالات متحده قدم بر میدارد و به آغوش پرمهر خانوادهاش میافتد...خواه رییسجمهور با یک خانواده صحبت کند یا نه تلاشها برای عملی شدن کارها را متوقف نمیکند."
جوبایدن، رییس جمهور ایالات متحده نیز پنجشنبه گذشته گفت که ادارهٔ او ابزار جدیدی را برای تحمیل هزینههای اقتصادی سنگین بر آنانی به کار خواهد بست که امریکاییها را در سراسر جهان گروگان میگیرند.
بایدن گفت: "از روز اول حکومتم، ما بازگشت مصوون امریکاییهایی را که در خارج از کشور گروگان یا بهطور غیرقانونی بازداشت شدهاند، در اولویت قرار دادهایم. اکنون دهها امریکایی را به خانه آوردهایم اما هنوز تعداد زیادی از امریکاییها از جمله در روسیه، ایران و جاهای دیگر در بازداشت غیرقانونی بهسر میبرند که ما تلاش میکنیم راههای جدیدی برای بازگرداندن آنها به کشور و نزد خانوادههایشان بیابیم."