دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، روز چهارشنبه ۱۲ فبروری (۲۴ دلو) گفت که توقع دارد با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، در مورد ختم جنگ اوکراین در عربستان سعودی دیدار و گفتگو کند.
ساعاتی پیش از آن ترمپ گفته بود که در یک "تماس تلیفونی طولانی و بسیار سازنده" با پوتین، به آغاز "فوری" مذاکرات با رهبر اوکراین برای ختم جنگ در اوکراین توافق کردند.
ترمپ به خبرنگاران در قصر سفید راجع به دیدار "نه چندان دور" با رییس جمهور روسیه گفت: "توقع داریم که او [پوتین] اینجا خواهد آمد و من آنجا خواهم رفت—و ما شاید برای بار نخست در عربستان سعودی دیدار کنیم."
رییس جمهور ایالات متحده همچنان گفت که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، نقش کلیدی در معاملهٔ تبادلهٔ زندانیان میان مسکو و واشنگتن بازی کرد.
ریاست جمهوری روسیه گفته است که تماس تلیفونی ترمپ و پوتین یک و نیم ساعت طول کشید که در جریان آن هر دو رهبر توافق کردند که "زمان برای کار باهمی" فرارسیده است. به گفتهٔ کرملین، پوتین از ترمپ برای سفر به مسکو دعوت کرده است.
دونالد ترمپ پیش از احراز تصدی ریاست جمهوری تعهد کرده بود که جنگ روسیه-اوکراین را هرچه زودتر و در جریان ۲۴ ساعت خاتمه میبخشد، اما به تازگی دستیاران ترمپ گفته اند که وی آرزومند است تا در ۱۰۰ روز نخست ریاست جمهوری خود، یعنی تا پایان ماه اپریل، این کار را انجام دهد.
پس از تماس تلیفونی با رییس جمهور روسیه، ترمپ در پیامی در شبکهٔ اجتماعی تروث سوشیل نگاشت: "ما توافق کردیم تا با هم کار کنیم، بسیار نزدیک، به شمول دیدار از کشورهای یک دیگر مان. همچنان توافق کردیم تا تیمهای مان مذاکرات را فوراً آغاز کنند."
رییس جمهور ایالات متحده در ادامهٔ این پیام نگاشته است: "به مارکو روبیو، وزیر خارجه، جان رتکلیف، رییس ادارهٔ استخبارات مرکزی، مایکل والتز، مشاور امنیت ملی و ستیف ویتکوف سفیر و نمایندهٔ ویژهٔ ایالات متحده دستور داده است تا مذاکرات را رهبری کنند که فکر میکنم قوی و موفقیتآمیز خواهد بود."
ترمپ لحظاتی پس از تماس تلیفونی با پوتین، با ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین تماس گرفت. پس از این تماس، زیلینسکی گفت که تماس "پرمفهوم" با ترمپ داشت و در آن وی جزییات تماساش با پوتین را شریک ساخت.
ترمپ پس از صحبت با رییس جمهور اوکراین گفت که زیلینسکی نیز "مانند رییس جمهور پوتین، صلح میخواهد."
اقدام اخیر ترمپ نگرانیهایی را دامن زده است که مبادا اوکراین در مذاکرات میان ایالات متحده و روسیه بیرون بماند. وزیران خارجهٔ فرانسه، آلمان و اسپانیا روز چهارشنبه اصرار ورزیدند که بدون دخالت اوکراین و شرکای اروپایی آن در مذاکرات "صلح عادلانه و پایدار" ممکن نخواهد بود.
پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده، روز چهارشنبه به همتایان اروپایی خود گفت که رویای اوکراین برای داشتن مرزهای پیش از سال ۲۰۱۴ "هدف واهی" است و نیز عضویت اوکراین در سازمان پیمان اتلانتیک شمالی "واقعبینانه" نیست.
با اینحال، ترمپ این نگرانی را نفی کرد که گویا اوکراین از مذاکرات صلح بیرون مانده و همچنین انتقادهایی را رد کرد که اظهارات هگست به این مفهوم است که واشنگتن با پیششرطهای روسیه توافق کرده است. او نیز گفت که عضویت اوکراین در ناتو "غیرعملی" است.
قرار است رییس جمهور اوکراین روز جمعه با جیمز دیوید ونس، معاون ریاست جمهوری و مارکو روبیو، وزیر خارجهٔ ایالات متحده در حاشیهٔ کنفرانس امنیتی مونیخ دیدار کند.
این مطلب بر اساس گزارش خبرگزاریهای رویترز و فرانسپرس تهیه شده است.
گروه