کمیسیون مستقل انتخابات میگوید حکومت افغانستان و جامعه جهانی طرح این کمیسیون را جهت استفاده از تکنالوژی بایومتریک در انتخابات آیندۀ پارلمانی پذیرفته است.
به گفته کمیسیون مستقل انتخابات، ثبت نام رای دهندگان انتخابات پارلمانی توسط همین تکنالوژی صورت خواهد گرفت.
گلا جان بدیع صیاد، سخنگو و عضو کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان در صحبت با رادیو آشنا – صدای امریکا گفت هزینۀ استفاده از تکنالوژی بایومتریک، ۶۳ میلیون دالر تخمین گردیده است، که تا کنون اتحادیه اروپا تعهد پرداخت ۱۵ میلیون دالر و ایالات متحده امریکا ۳۰ میلیون دالر را کرده اند.
به گفته آقای صیاد، ۱۸ میلیون دالر دیگر آن، از سوی حکومت افغانستان و برخی دیگر از کمک کنندگان بین المللی این کشور تهیه خواهد شد.
آقای صیاد گفت "تکنالوژی که در انتخابات آینده انشاالله استفاده میشود، فیصله کمیسیون مستقل انتخابات است که از طریق بایومتریک باید راجستریشن رای دهندگان صورت گیرد و هر رای دهنده به یک مرکز رای دهی ارتباط داده شود تا در روز رای دهی به همان مرکز تشریف بیاورد و به کاندیدای دلخواه خود رای دهد".
ریاست جمهوری افغانستان روز گذشته با پخش خبرنامهای گفته است در جلسۀ که با ریاست محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان و حضور رئیس اجرائیه، معاون دوم ریاست جمهوری، رهبری کمیسیون مستقل انتخابات، نمایندگان کشورهای کمک کننده به افغانستان و برخی دیگر از مقامهای دولتی برگزار شده بود، در مورد استفاده از این تکنالوژی در انتخابات آینده، صحبت شد.
کمیسیون مستقل انتخابات، برای ثبت نام رای دهندگان، توسط تکنالوژی بایومتریک، سه ماه را در جدول زمانبندی خویش، در نظر گرفته است.
آقای صیاد گفت "در خلال پنج روز آینده، ارزیابی و متوازن سازی مراکز رای دهی شروع میشود، انشاالله ارزیابی مراکز رای دهی که شروع شد، کمپنیهای که به ما خدمات بایومتریک یا استفاده از تکنالوژی را عرضه میکنند با یکی از آنان قرارداد نهایی صورت میگیرد و آنها وسایل خود را به داخل افغانستان میآورند و افراد جذب میشوند و آموزش میبینند و به مراکز رای دهی بخاطر راجستریشن یا ثبت نام رای دهندگان ارسال میشود".
به گفته سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات، متوازن سازی مراکز رای دهی، یک میلیون و دوصد هزار دالر، هزینه برمیدارد.
در همین حال جانداد سپین غر، رئیس دیده بان شفافیت انتخابات افغانستان یا ایوا، در صحبت با رادیو آشنا – صدای امریکا، استفاده از تکنالوژی را در پروسۀ آمادگی برای برگزاری انتخابات مؤثر خواند و گفت که برای استفاده از تکنالوژی در پروسه نیز، به ظرفیتهای لازم در سطح محل و ذخیرگاهها جهت نگهداری تکنالوژی نیاز است.
آقای سپین غر همچنان تأکید کرد که باید با کمپنی با اعتبار، به گونۀ شفاف قراداد عرضه خدمات تکنالوژی صورت گیرد تا زمینۀ فساد فراهم نشود.
آقای سپین غر، افزود "اما در روز رای دهی ما طرفدار نیستم چرا؟ از قبل معلوم است که ما به روز رای دهی هم ظرفیتهای لازم را در محل نداریم و نمیتوانیم جلو تقلب را بگیریم در صورتی که تکنالوژی با مشکل و خرابی روبرو شود".
انتخابات پارلمان و شوراهای ولسوالی بربنیاد فیصله کمیسیون مستقل انتخابات ۱۶ سرطان سال آیندۀ خورشیدی برگزار خواهد شد.
هرچند نهادهای امنیتی افغانستان از تأمین امنیت برای برگزاری انتخابات اطمینان داده اند؛ اما همچنان نگرانیها در مورد چالش ناامنی وجود دارد.