جرگهٔ قومی پشتونهای پاکستان خواستار برگزاری انتخابات در افغانستان شده است.
این جرگه که به درخواست و میزبانی حزب ملی عوامی پشتونخوا روز جمعه ۱۱ مارچ در شهر بنو آغاز و امروز ۱۴ مارچ (۲۳ حوت) پایان یافت، با نشر اعلامیهٔ ۲۵ ماده ای گفت که در افغانستان باید یک حکومت که نمایندگی از تمام اقوام این کشور کند، از طریق برگزاری لویه جرگه و انتخابات رویکار آید.
در این اعلامیه همچنان آمده است که گرفتن قدرت در افغانستان از طریق زور، باید در این کشور "غیرقانونی" اعلام شود و "خیانت" علیه مردم افغانستان تلقی گردد.
در مادهٔ دهم این اعلامیه آمده است که این جرگه نصب سیم خاردار در خط دیورند را به شدت رد میکند و خواسته است که این خط به روی تجارت باز بود و باشندگان دو سوی آن باید بدون نیاز به هرگونه اسناد، آزادانه تردد کرده بتوانند.
موضوع حصارکشی توسط حکومت پاکستان در امتداد خط دیورند همواره با مخالفت افغانستان مواجه شده است. گرچه اردوی پاکستان در زمان حکومت پیشین افغانستان بخش عمدهٔ مرز میان دو کشور را حصار کشید، اما در جریان حصارکشی، برخوردهایی میان نیروهای امنیتی دو کشور صورت گرفت.
گفته میشود که طالبان نیز با این حصارکشی مخالفت کرده اند و مقامات پاکستان گفته اند که این معضل را از طریق گفتگو با حکومت طالبان حل خواهند کرد.
جرگه پشتون های پاکستان همچنان در مورد وضعیت جاری در افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
طالبان به تاریخ ۱۵ اگست سال گذشته وارد کابل شدند و بسیاری کشور ها این اقدام طالبان را گرفتن قدرت از راه زور تلقی می کنند و خواستار ایجاد حکومت همه شمول و مراجعه به رای مردم افغانستان شده اند.
جرگۀ پشتونهای پاکستان همچین خواستار صلاحیت واقعی پارلمان و نظام جمهوری و قطع مداخلهٔ ادارات استخباراتی منطقه در امور افغانستان شده است.
این جرگه همچنان خواستار ایجاد یک کمیسیون حقیقتیاب شده است تا جنگ تحمیلی چندیندهه در پشتونخوا و کشته شدن رهبران پشتون مانند عثمان کاکر، عارف وزیر، ارمان لونی و اسد اسکزی را بررسی کند.
در اعلامیه همچنان آمده است که زبان پشتو باید زبان رسمی و تعلیمی این ایالت شناخته شود و به تمام ایالتها صلاحیت انتخاب نصاب تعلیمی داده شود.
این جرگه همچنان گفته است که باید جلو رسوم منفی در مقابل زنان گرفته شود و برای اشتراک زنان در سکتورهای تعلیمی، فرهنگی و سیاسی زمینه مساعد شود.