محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان پیش از چاشت شنبه، در مراسمی به مناسبت تجلیل از روز جهانی جوانان در ارگ ریاست جمهوری با حضور دهها جوان و مقامات بلند رتبۀ دولتی، گفت بعضی افراد از جوانان استفاده ابزاری میکنند.
رئیس جمهور غنی، جوانان را مخاطب قرار داده، گفت از کسانی که شما را تقسیم میکند، نتیجۀ ۴۰ سال تقسیم را بپرسید؟
رئیس جمهور غنی افزود "بعضی افراد میخواهند از شما ابزاری استفاده کنند، میخواهند تقسیم تان کنند. از این محل استید، از این قوم استید، از این زبان استید، غیره و غیره. مسلمان استید و افغان استید به هیچ رقم به تفرقه جای ندهید. از کسانی که آمدند و میخواهند شما را تقسیم کنند، یک دو سوال بسیار ساده کنید، از تقسیم چه نتیجه گرفتید در این ۴۰ سال؟ جواب ۴۰ سال تقسیم را بدهید".
رئیس جمهور تأکید کرد که برای رهایی از بحرانهای موجود، باید جوانان متحد شوند و فقط جوانان میتوانند جنگجویان مخالف را به انزوا بکشند و یا قانع بسازند.
آقای غنی، همچنان افزود که یک عدۀ محدود فاسد اند و میخواهند از این طریق "بربادی" بیاورند.
او از جوانان خواست تا دیدگاه ۵۰ ساله داشته باشند و تأکید کرد که جوانان رسالت حل بحرانهای افغانستان، پایان دادن به فساد و تمثیل وحدت ملی را دارند.
به گفته رئیس جمهور، وی بیشترین ارادۀ خویش را معطوف به گماشتن جوانان در ادارات حکومتی کرده؛ اما برخی انتصابهای او منجر به فساد شده است.
تغییر بنیادی در سیستم تحصیلی افغانستان یکی دیگر از مسایل مورد بحث رئیس جمهور بود، او گفت نصاب آموزشی افغانستان از ابتدایی ترین مرحله تا عالی ترین مرحله، جوابگو نیست و باید تغییر جدی در این سیستم به میان آید.
در بخش کاریابی برای جوانان، به گفته رئیس جمهور غنی، روی پروژههای بزرک کاریابی، کار صورت گرفته؛ اما در چنده هفته آینده، بستههای عاجل کاریابی را اعلام خواهند کرد.
همچنان آقای غنی از اعلام شدن نزدیک به ۱۴۰۰۰ بست در ادارات مختلف خبر داد.
بربنیاد گفتۀ رئیس جمهور، در هفتۀ جاری ۸۰۰ بست تدارکات، در دوهفته پیشرو ۵۰۰۰ بست خدمات ملکی و در دو ماه آینده ۸۰۰۰ بست محلی به اعلام گذاشته خواهد شد.
اما او، تأکید کرد تا زمانی که اقتصاد مشروع رشد نکند، مشکل کاریابی حل نخواهد شد.
رئیس جمهور در بخش دیگر سخنانش، گفت مخالفان میخواهند، تمرکز حکومت تنها روی امنیت باشد.
رئیس جمهور در ادامه افزود "هیچ چیز در افغانستان آسان نیست. دشمنان میخواهند چه کنیم، یک بعدی تنها در بحران زندگی کنیم، تنها سر امنیت تمرکز کنیم، زندگی را بگذاریم، معارف را بگذاریم و اقتصاد را بگذاریم. نی، جامعه افغانستان چند بعدی فکر میکند".
همچنان تدامیچی یاماموتو، نماینده خاص سرمنشی ملل متحد برای افغانستان در این مراسم گفت بیش از دو سوم جمعیت افغانها، جوانان زیر سن ۳۵ سال اند که به آیندۀ شان تمرکز دارند.
آقای یاماموتو، افزود "با جوانانی دیدار داشتم، صدای شان را بر علیه خشونت، جنگ و تقسیمات میان قوم و مذهب بلند کرده اند. آنها فراتر از مشکلات گذشتۀ افغانستان فکر میکنند و به آیندۀ کشورشان تمرکز دارند".
نماینده خاص سرمنشی ملل متحده برای افغانستان، از حکومت خواست تا کودکان و جوانانی که به سبب منازعات مسلحانه، بیجا شده اند و به سختی در کمپها زندگی میکنند، شامل پروسۀ تعلیم و تربیه شوند.
همچنان در این برنامه شماری از جوانان نیز سخنرانی کردند و خواستههای شان را ارائه کردند.
در این مراسم، شماری از جوانان با اهدای تندیس به رئیس جمهور غنی و اهدای تحفۀ به بی بی گل رولا غنی، از کارکردهای آنان سپاسگذاری کردند