وزارت خارجۀ حکومت طالبان میگوید که تعدادی از دپلوماتان این گروه به منزل سید مهدی، قربانی شکنجۀ افسر پولیس ایران رفته و از خانوادۀ وی دلجویی کرده اند.
این وزارت با نشر ویدیویی از حضور دو دپلومات طالبان در منزل سید مهدی، در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشته است که با این خانواده کمک نقدی نیز صورت گرفته است.
در این ویدیو دیده میشود که دپلوماتان طالبان با دلجویی از این خانواده میگویند که همۀ مشکلات حل خواهد شد و فردی که شکنجه شده دوباره سلامتیاش را به دست میآورد.
این دو دپلومات میگویند که وزارت خارجۀ حکومت طالبان به آنها تاکید کرده تا با این خانواده دیدار کنند.
یکی از این دپلوماتان به سید مهدی میگوید: "از طرف سفیر یک چند روپیه آورده ام، هزار دالر است برای تداوی تان، مشکلاتی که دارید، برای تان مصرف کنید".
این در حالی است که طی روزهای پسین در ویدیویی که در میان کاربران شبکههای اجتماعی دست به دست میشود، چند منسوب پولیس ایران روی گردن و سینۀ یک مهاجر افغان به نام مهدی زانو زده و در حالیکه این مهاجر افغان و زنانی در اطراف وی فریاد میزنند، پولیس ایران اعتنایی به آنان نمیکند.
سید مهدی که به گفتۀ بستگانش "ناشنوا" است، روز دوشنبه گذشته در حالیکه برای برگشت دادن به افغانستان از سوی پولیس ایران بازداشت میشد، با لت و کوب، شکنجه و برخورد ''غیرانسانی پولیس'' ایران مواجه شد.
در یک نوار ویدیویی که گروه مشاوران حقوقی موسوم به "دادبان" روز پنجشنبه هشتم اگست (۱۸ اسد) در شبکۀ اجتماعی ایکس نشر کرده است، برادر این نوجوان میگوید که "مهدی در شوک است" و به حال خود نیست. مادر مهدی نیز گفته است که ماموران پولیس ایران پسرش را که "معلولیت شنوایی" دارد لت و کوب کرده اند.
وزارت خارجۀ حکومت طالبان نیز به گزارشهای از بدرفتاری پولیس ایران با مهاجران افغان در آن کشور، واکنش نشان داده و آن را "شدیداً نکوهش" کرد.
ضیااحمد تکل، معاون سخنگوی حکومت طالبان روز شنبه دهم اگست (۲۰ اسد) با فرستادن پیامی به خبرنگاران گفت که چنین بدرفتاریها با مهاجران افغان، سبب نگرانی عمیق حکومت طالبان شده است و نیز گروههای "مغرض" تلاش دارند با استفاده از چنین فرصتی روابط نیک کابل و تهران را خدشهدار و تیره سازند.
تکل تاکید کرد: "وزارت امور خارجه امارت اسلامی افغانستان [حکومت طالبان]...از مقامات جمهوری اسلامی ایران میخواهد که عاملان رفتارهای زشت اخیر با افغانها را پیگیری نموده و اجازه ندهند تا نقض حقوق افغانها منجر به رنجش عواطف مردمی در افغانستان گردد".
روز گذشته وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان نیز ایران خواست تا این کشور مانند گذشته در قبال مهاجران صبر و تحمل داشته باشد، به مشکلات مهاجران رسیدگی کند و به خشونت با آنان پایان دهد.
این وزارت با نشر خبرنامهای گفت که اخراج اجباری مهاجران از ایران برخلاف اصول اسلامی، بینالمللی و همسایگی است. این وزارت تاکید کرد که در این راستا باید برنامههای تشویقی با هماهنگی بین دو کشور ایجاد شود تا به هدف [خروج مهاجران از ایران] دست یافت.
سید رسول موسوی، معاون وزیر امور خارجه ایران، در رابطه به نشر گزارشهایی مبنی بر بدرفتاری با مهاجران افغان در ایران، گفته است که برای این کشور مهاجرستیزی پذیرفتنی نیست.
موسوی روز جمعه در صفحه اجتماعی ایکس نگاشته است: "با اطلاع میگویم در ایران هیچ مقام و نهادی مهاجرستیزی را قبول نداشته و آن را مغایر سنت برادری اسلامی و فرهنگ مهمان دوستی دانسته و مهاجرستیزی را پروژه بیگانگان میدانند".
اما این دپلومات ایرانی تاکید کرده است که همان گونه که همه مردم ایران ملزم به رعایت قوانین این کشور است، اتباع خارجی نیز باید "قوانین و مقررات ایران" را رعایت کنند.
ارقام کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان نشان میدهد که در حال حاضر ۴.۵ میلیون مهاجر افغان با اسناد قانونی مهاجرت، ویزۀ درازمدت اقامت و نیز فاقد هرگونه اسناد قانونی در ایران زندگی میکنند.
سازمان بین المللی مهاجرت گفته است که از سال ۲۰۲۲ تا اکنون حدود هشت میلیون شهروندان افغانستان کشورش شان را ترک کرده اند که از این تعداد ۸۵ درصد به کشورهای همسایه، عمدتاً ایران و نزدیک به یک میلیون به اروپا رفته اند.
در عین حال، سازمان بینالمللی مهاجرت گفته است که تعداد مهاجران افغان که از ایران به افغانستان بازگشته اند، بسیار زیاد است و در سال ۲۰۲۳، این سازمان بازگشت نزدیک به یک میلیون مهاجر افغان را از ایران به افغانستان ثبت کرده است.
به اساس این گزارش، ۷۰ درصد این برگشتکنندگان مدارک قانونی اقامت کشور میزبان را نداشتند که ۶۰ درصد آنان اخراج شده بودند.
گروه