لینک های دسترسی

Breaking News

مجاهد: محمدحسن آخند بیمار است و امور ریاست‌الوزرا را عبدالکبیر پیش می‌برد


ملا کبیر و ملا حسن آخند
ملا کبیر و ملا حسن آخند

پس از نشر گزارش‌ها در مورد انتصاب عبدالکبیر به حیث سرپرست ریاست‌الوزرای طالبان، سخنگوی حکومت این گروه این تغییر را تایید کرد.

ذبیح‌الله مجاهد، روز چهارشنبه ۱۷ می (۲۷ ثور) با نشر تویت‌های گفت که محمدحسن آخند، بیمار است و مدتی را برای معالجه و استراحت در قندهار سپری خواهد کرد.

مجاهد نوشته است: "به خاطر اینکه امور ریاست‌الوزرا با تعویق و موانع مواجه نشود، معاون سیاسی ریاست الوزرا محترم مولوی صاحب عبدالکبیر به حیث کفیل مقام ریاست الوزرا امور را پیش خواهد برد."

پس از آنکه طالبان در آگست ۲۰۲۱ بار دیگر بر افغانستان مسلط شدند، هبت‌الله آخندزاده، رهبر این گروه که تا حال در محضر عام ظاهر نشده است، چندین مقام ارشد از جمله‌ سرپرست وزرات‌های افغانستان را تغییر و تبدیل کرده است. اما این نخستین بار است که آخندزاده عالیترین مقام اجرایی این گروه را کنار زده و در عوض، یکی از رهبران برجستهٔ طالبان را جانشین وی کرده است.

دلیل این برکناری چیست؟

اسدالله ندیم، کارشناس سیاسی – نظامی معتقد است که عبدالکبیر در مقایسه با حسن آخند از رهگذر شخصیتی، فعالیت، داشتن دانش و آگاهی در مورد سیاست معاصر و فهم و دانش بالاتر در علوم دینی برتری‌ دارد.

اما ندیم افزود: "مهمترین علتی اینکه ملا کبیر در این پست تعیین شده، سیاسی است. ملا کبیر با وجود آنکه از زدران است، شامل تیم حقانی نیست، بناءً می‌تواند که ملا هبت‌الله بخاطر تضعیف شبکه حقانی این دستور را داده باشد که ملا کبیر در راس حکومت باشد."

همچنان ندیم به این باور است که با تغییر و تبدیل افراد در حکومت طالبان، افغانستان شاهد تغییر یا تحول بزرگ نخواهد بود، چون به گفتۀ او سیاست طالبان محدود، متمرکز و سرکوب‌گر است.

این کارشناس سیاسی گفت که طالبان هیچگاه نمی‌توانند در جامعۀ افغانستان، منطقه و جهان جایگاهی برای شان تثبت کنند، مگر اینکه سیاست‌های سرکوب‌گرانۀ شان را تغییر ندهند.

سخی بیراملی، عضو انستیتوت تحقیقاتی باختر در آلمان به صدای امریکا گفت که انتصاب عبدالکبیر در راس ریاست‌الوزرای حکومت طالبان حاوی دو پیام است که یکی آنکه عبدالکبیر در بین طالبان محبوبیت دارد و ممکن بتواند حلقات متخاصم طالبان را کنار هم جمع کند.

او افزود: "مساله دوم، پیام واضح به بیرون و جهان است که ما دنبال تغییرات استیم و می‌خواهیم یک تعاملی را با جهان داشته باشیم با افراد نو و کسانی که می‌توانند در این راستا کمک بکنند، را به کار می‌گماریم، به خاطری که مولوی عبدالکبیر یک شخصی است که در بین طالبان و بیرون به عنوان یک فرد عملگرا و کارکشته حساب می‌شود."

با این حال، ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در مورد دلیل تغییر سرپرست ریاست‌الوزرای حکومت این گروه گفت: "این کار در روند حکومتداری یک‌کار عادی می‌باشد، کسی در این مورد تلاش تشویش‌افگنی و تبلیغات نکند و نه هم هموطنان ما تشویش نمایند."

این در حالی است که هفتهٔ گذشته محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، صدراعظم و وزیر خارجهٔ قطر، روز جمعه ۱۲ می (۲۲ ثور) در راس هیات عالی‌رتبه به قندهار سفر کرد و با محمد حسن آخند، رییس الوزرای طالبان، ملاقات کرد.

تا حالا مشخص نیست که آیا رابطه‌‌ای بین ملاقات وزیر خارجهٔ قطر و کنار رفتن محمد حسن آخند وجود دارید یا خیر.

XS
SM
MD
LG