هزاران تن از قبایل پشتون در پاکستان که به دلیل جنگ ها در مناطق شمالغربی آن کشور از خانه های شان بی جا شده اند، از حکومت پاکستان خواسته اند تا قبل از فرا رسیدن ماه رمضان، شرایط برگشت به خانه های شان را فراهم کند.
حدود ۲۴۰۰ خانوادۀ قریۀ دند دارپاخیل واقع در وزیرستان شمالی که منطقۀ نیمه خود مختار است، در حال حاضر در پناهگاه های نا مناسب به سر می برند.
از سال ۲۰۱۴ میلادی به این سو، حدود یک میلیون شهروند پاکستانی به دلیل عملیات نظامی حکومت آن کشور که بر ضد تندروان راه اندازی کرده است، از خانه های شان بی جا شده اند. اکثر این بی جا شدگان از مناطق قبایلی استند.
مقامات نظامی ایالات متحده منطقه وزیرستان شمالی را به مثابه مرکز دهشت افگنی بین المللی تلقی می کنند. این منطقه برای چندین سال به مثابۀ مرکز آموزش دهی برای گروه طالبان و سایر تندروان مرتبط به شبکه حقانی بود که با عبور از مرکز، آنان فعالیت های شورشگری شان در افغانستان راه اندازی می کنند.
اما مقامات پاکستانی اخیراً ادعا کردند که عملیات نظامی ضد دهشت افگنی موجب شده تا اکثر این مناطق از وجود تندروان، پاک گردد و به تدریج برای مردم بی جا شده شرایط برگشت به خانه های شان فراهم می شود.
بر اساس تخمین ملل متحد، حدود ۹۵۰۰۰ خانواده در پاکستان از خانه های شان بی جا شده اند. شماری از این مردم به ولایت خوست در افغانستان سرازیر شدند، اما بخش اعظم آنان به سایر شهر های پاکستان نقل مکان کرده اند.
خانواده های بی جا شده می گویند که کمپ های موقتی که برای آنان بنا شده است، از حد اقل امکانات بر خوردار نیست. بر اساس گزارش ها، مردان خانواده های بی جا شده بیکار اند؛ کودکان به مکتب دسترسی ندارند؛ و به صورت کل مردم به غذای کافی دسترسی ندارند و آب آشامیدنی و برق برای آنان فراهم نمی گردد.
مردم بی جا شده در پاکستان در حالی خواهان فراهم شدن برگشت به خانه های شان شده اند که درجه حرارت در آن کشور حتی قبل از رسیدن فصل تابستان به بیش از ۳۷ درجۀ سانتیگراد رسیده است.
ملک غلام خان، یکی از رهبران قبایلی در قریۀ دند دارپاخیل، می گوید افراد بی جا شدۀ که در کمپ های موقتی به سر می برند، نگران اند، زیرا آنان هر روز با مشکلات متعدد دست و پنجه نرم می کنند. روی همین دلیل، آقای خان می گوید که مردم بی جا شده خواهان برگشت به خانه های شان قبل از فرا رسیدن ماه رمضان اند.
حکومت پاکستان می گوید که کار برای برگشت بی جا شدگان روی دست است، اما مشکلات امنیتی و لوژستیکی، مانع این روند می گردد.
خالد خان، رئیس ادارۀ مدیریت بحران، به صدای امریکا گفت که روند ثبت نام بی جا شدگان داخلی قریه دند دارپاخیل آغاز شده است، اما روند برگشت آنان بر اساس چارچوب زمانی صورت خواهد گرفت که از قبل مشخص شده است.
در همین حال، شماری از بی جاشدگان می گویند کمک های که از سوی حکومت پاکستان صورت می گیرد، برای شان کافی نیست.
محمد عقیل شاه، یک عضو شورای قبایلی، به صدای امریکا گفت که حکومت پاکستان معادل ۱۲۰ دالر امریکایی ماهانه برای هر خانوادۀ بی جاشده جیره می دهد، و این مقدار پول به هیچ وجه برای یک ماه کافی نیست.
حکومت پاکستان ادعا می کند که عملیات بر ضد گروه طالبان در مناطق قبایلی موفقانه بوده است. اما بر اساس گزارش مرکز تحقیقی موسوم به FATAکه در اسلام آباد، پایتخت پاکستان، مستقر است، فعالیت تندروان در ربع اول سال ۲۰۱۷ میلادی، در مناطق قبایلی گسترش یافته است.