چند هفته پس از آنکه مقامهای ویتنامی از تردد و لنگر انداختن کشتیهای چینی در آبهای ویتنام شکایت کردند، کشتی طیارهبردار رونالد ریگن قوای بحری ایالات متحده، روز یکشنبه ۲۵ جون (چهارم سرطان) به شهر دانانگ ویتنام رسید.
سفارت ایالات متحده در هانوی گفته است که کشتی طیاره بردار رونالد ریگن به همراهی دو کشتی کوچکتر – کشتی انتیتام مجهز با دستگاه پرتاب میزایلهای رهبری شدهٔ کروز و کشتی جنگی رابرت سمالز- به دانگانگ رسید.
ویتنام و ایالات متحده روابط نزدیک تجارتی داشته و هر دو کشور به خاطر نفوذ فزایندهٔ چین در منطقه نگرانی مشترک دارند.
در چند هفتهٔ گذشته یک کشتی کشفی، چندین کشتی نیروهای ساحلی چین و قایقهای ماهیگیران چینی در ساحهٔ ویژهٔ اقتصادی ویتنام در آبهای بحیرهٔ جنوب چین گشت و گذار میکردند که سبب اعتراض شدید هانوی شد.
چین بخش زیاد بحیرهٔ جنوب چین را که سرشار از منابع طبیعی است، ملکیت خود میداند. هرچند شماری از کشورهای حوزهٔ جنوب شرق آسیا به شمول ویتنام، فلیپین و مالیزیا نیز بر بخشهای این بحیره ادعای ملکیت دارند.
ماه گذشته، کشتیهای قوای بحری هند در بندر دانانگ و اوایل هفتهٔ گذشته، بزرگترین کشتی جنگی جاپان در شهر ساحلی کام ران ویتنام لنگر انداختند.
فام تو هانگ، سخنگوی وزارت خارجهٔ ویتنام حضور کشتیهای جنگی کشورهای دیگر را در آبهای ویتنام "تعامل دوستانه برای صلح، ثبات، همکاری و انکشاف در منطقه و جهان" خوانده است.
شماری از کارشناسان امور بینالمللی به این باور اند که اگر ایالات متحده میخواهد جایگاه خود را به صفت قدرت حاکم در منطقه حفظ کند، داشتن روابط نزدیک با ویتنام برای حفظ این جایگاه مهم است.
نیوین فونگ، پژوهشگر امور امنیت بحری در دانشگاه کانبیرا در آسترالیا به خبرگزاری فرانسپرس گفت: "ایالات متحده آرزومند است که با اعزام یکی از نیرومندترین کشتیهای جنگی خود به ویتنام این پیام را برساند که ویتنام یک شریک معتبر و قابل اعتماد برایش است."
انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ ایالات متحده در ماه اپریل در جریان سفر به هانوی واضح کرد که واشنگتن خواستار تقویت روابط دپلوماتیک با ویتنام است.
کشتی طیاره بردار رونالد ریگن از سال ۲۰۱۵ به اینسو در جاپان مستقر بود.