تشدید تنش؛ اسلام آباد بار دیگر به حکومت طالبان هشدار داد

وزارت خارجۀ پاکستان روز دوشنبه ۲۶ اکتوبر با نشر بیانیه‌ای ادعای حکومت طالبان در افغانستان را مبنی بر تلفات غیرنظامیان افغان در اثر حملات نظامیان پاکستانی را رد کرده و "بی‌بنیاد" خوانده است.

سازمان ملل متحد گزارش داده است که تنها در شش ماه نخست سال روان میلادی، نزدیک به ۵۰۰غیرنظامی افغان در حملات نظامیان پاکستانی کشته و بیش از ۱۰۰۰غیرنظامی دیگر زخمی شده اند.

اما پاکستان همواره حملات خود را در خاک افغانستان "دقیق و هدفمند" خوانده و ادعا کرده است که در این حملات "تروریستان" کشته شده اند.

در همین حال، طارق فضل چوهدری، وزیر امور پارلمانی حکومت پاکستان، گفته است که اگر از قلمرو افغانستان برای فعالیت‌های تروریستی علیه پاکستان کار گرفته شود، اسلام ‌آباد حق دارد که هرگونه اقدام لازمی را اتخاذ کند.

وزارت خارجۀ ایالات متحده پیش از این، در واکنش به حملات هوایی پاکستان بر افغانستان، به صدای امریکا گفته بود که واشنگتن از حق پاکستان برای دفاع از خود در برابر حملات تروریستی حمایت می‌کند.

به نقل از رادیوی ملی پاکستان، چوهدری روز یکشنبه در صحبت با خبرنگاران در اسلام آباد از حکومت طالبان در افغانستان خواست که مسوولیت‌ خود را در زمینۀ از میان برداشتن پناهگاه‌های امن تروریستان انجام دهد.

او گفت که پاکستان به حکومت طالبان شواهدی را ارایه کرده است که گویا تندروان و تروریستان از قلمرو افغانستان به پاکستان نفوذ کرده اند. او استدلال مقام‌های طالبان را رد کرد که مدعی اند، مقام‌های پاکستانی بار مسوولیت ناکامی شان را به دوش افغانستان می‌اندازند.

پیش از این، ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در افغانستان به خبرگزاری باختر که از سوی حکومت طالبان اداره می‌شود، گفته بود که "نظامیان و نهادهای امنیتی پاکستان، هنگامی که در تامین امنیت کشور خود ناتوان می‌مانند، برای گمراه کردن مردم‌شان، مسوولیت رویدادها را به افغانستان نسبت می‌دهند".

مجاهد گفته است که حکومت طالبان در افغانستان سودی در ایجاد ناامنی در پاکستان یا حمایت از آن ندارد و نیز امکانات لازم برای دامن زدن به ناامنی یا تمویل آن در کشورهای دیگر را در اختیار ندارد. او گفته است که ناامنی در کشورهای همسایه زیان مستقیم بر منطقه و افغانستان دارد.

تشدید تنش‌های سیاسی و نظامی میان افغانستان و پاکستان و بسته‌شدن مسیرهای تجارتی و ترانزیتی میان دو کشور، سبب گیرماندن کالاهای تاجران افغان در بنادر پاکستان شده است.

رسانه‌ها گزارش داده‌اند که مقام‌های گمرک پاکستان صدها کانتینر حامل کالاهای تاجران افغان را در بندر کراچی به مزایده گذاشته بودند، اقدامی که مسوولان اتاق تجارت افغانستان آن را مغایر قوانین تجارتی منطقه‌ای و بین‌المللی خوانده‌اند.

مقام‌های اتاق تجارت و صنایع افغانستان پیش از این گفته بودند که حدود ۱۵ هزار کانتینر تاجران افغان در بنادر پاکستان گیرمانده و در معرض مزایده و لیلام قرار دارد.

در تازه‌ترین تحول، عرفان جاوید، رییس عمومی تجارت ترانزیتی گمرک پاکستان، گفته است که روند مزایده کالاهای تاجران افغان به درخواست اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان متوقف شده است.