حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی روز شنبه و همزمان با دیدار ريس جمهور چین از تهران گفت دو طرف بر سر گسترش مناسبات دوجانبه میزان تجارت میان دو کشور در ده سال آینده تا ۶۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید. .
شی جینپینگ، رئیس جمهور چین، دومین رهبر از کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد است که پس از توافق جامع هسته یی ایران و شش قدرت جهان در سال ۲۰۱۵ به ایران سفر میکند. پیشتر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور، روسیه که کشور او نیز عضو شورای امنیت است به ایران سفر کرده بود.
ایران به تازگی و با صدور گزارش آژانس بینالمللی انرژی هسته یی مبنی بر این که تهران به تعهداتش عمل کرده از زیر بار تعزیرات سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا خارج شد.
روحانی در کنفرانس خبری مشترک با شی جینپینگ در تهران ضمن تاکید بر لزوم ایجاد تحول بزرگ در روابط اقتصادی دو کشور در فضای پسا برجام یا برنامۀ جامع اقدام مشترک و رفع تعزیرات اقتصادی گفت: "پیشبینی میکنیم رقم مبادلات اقتصادی تهران و بیجینگ در ۱۰ سال آینده به ۶۰۰ میلیارد دلار ارتقا یابد."
رئیس جمهوری ایران همچنین از تدوین سند جامع و اجرایی همکاریهای دراز مدت و راهبردی میان دو کشور استقبال کرد و از آمادگی ایران برای تسریع این سند خبر داد و گفت: "ایران و چین بر سر تشکیل روابط استراتژیک در چارچوب سند جامع همکاریهای ۲۵ ساله به توافق رسیدهاند."
ایران و چین روز شنبه ۱۷ سند همکاری از جمله در زمینه انرژی هستهای و احیای جاده ابریشم امضا کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از علی گرانمایه در شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا، "چین در واردات انرژی به ایران وابسته است و روسیه در زمینه چشمانداز خاورمیانه محتاج ایران است."
گرانمایه گفت: "ایران هم در منافع چین و هم روسیه در منطقه خاورمیانه، بیش از اهمیتی که برای اروپا دارد، مهم است."
پس از ملاقات با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، شی جینپینگ روز شنبه همچنین با آیتالله خامنهای، رهبر ج ایران ملاقات کرد. اما در مورد مسایل مورد بحث آنان تا حال جزئیاتی در دست نیست.
بازارهای جدید
خبرگزای چینی شینهوا به نقل از رئیس جمهور این کشور نوشت: "دوستی ایران و چین آزمایشی است در تغییر و تحول عرصه بینالملل."
روزنامه گلوبال تایمز چین روز شنبه نوشته است که پکن امیدوار است تا در راستای طرح خود در بازسازی روابط تجاری با اروپا و آسیا و ایجاد بازار جدید برای خود، روابط با ایران را ارتقا دهد.
حسن روحانی در سخنان اخیر خود از توافق همکاری میان دو طرف در زمینه « مبارزه بر ضد دهشت افگنی و افراطیگرایی در عراق، سوریه، افغانستان و یمن" خبر داد.
ایران چین را به پیوستن به مبارزه علیه داعش و گرفتن نقش فعالتر در خاورمیانه ترغیب کرده است.
به نوشته رویترز تهران در متقاعد کردن روسیه به آغاز مداخله نظامی در سوریه و پیوستن به عملیات ضد داعش نقش عمده داشت.
علی گرانمایه گفت: "روسیه و چین با آنکه از تعزیرات سازمان ملل متحد علیه ایران حمایت کردند، در عین حال بر یافتن راه های تداوم تجارت با ایران تاکید داشتهاند."
او گفت در ده سال گذشته این دو کشور بیش از اروپا، شرکای عمده تجاری ایران بودهاند و ارتقای این رابطه در زمان حال طبیعی است.