شماری از فعالان زن در افغانستان از برگزاری نشست ناروی در مورد افغانستان که در آن از نمایندگان طالبان نیز دعوت شده است به شدت انتقاد کرده اند.
هیات طالبان به رهبری امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ طالبان امروز با نمایندگان کشورهای غربی در اسلو، پایتخت ناروی ملاقات و گفتگو میکنند. آقای متقی روز گذشته با شماری از اعضای جامعۀ مدنی افغانستان دیدار کرد.
شماری از فعالان زن که پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان با رویکرد سرکوبگرانه و خشونت و تهدید طالبان روبرو شده اند، به خاطر تلاش دپلوماتیک ناروی و میزبانی آن کشور از طالبان ابراز خشم کرده اند.
وحیده امیری، یکی از فعالان حقوق زن که پس از حاکم شدن طالبان بر افغانستان، همواره در تظاهرات زنان شرکت داشته است، در صحبت با خبرگزاری فرانسپرس گفته است: "متاسفم که کشوری چون ناروی چنین نشستی را برگزار کرده و با تروریستان نشسته و معامله میکند...شرم باد بر جهان که چنین چیزی را پذیرفته و دروازهها را به روی طالبان میگشایند."
همزمان با برگزاری نشست اسلو، چندین تن از فعالان زن در ولایتهای کابل، بامیان و بلخ تصاویری از برگزاری تجمعات اعتراضی را که در درون خانهها برگزار شده بود، در شبکههای اجتماعی نشر کرده و ادعا کرده اند که به دلیل هراس از بیرون شدن از منزل، چنین اقدام کرده اند.
یکی از فعالان زن در ولایت بامیان که نخواست نامش گرفته شود به خبرگزاری فرانسپرس گفت: "ناروی از جنایتکاران و تروریستانی دعوت کرده است که هیچ احترامی به حقوق زنان و حقوق بشر ندارند...آنان [طالبان] مخالف زنان و بشریت اند و به آزادی بیان باور ندارند."
فعال دیگری از ولایت بامیان گفته است که زنان افغان نگران اند که مبادا در نشست اسلو، حقوق آنان "پشت درهای بسته معامله شود".
در ترکیب هیات طالبان که در نشست ناروی شرکت کرده اند، انس حقانی نیز شامل است؛ کسیکه مسوول شماری از مرگبارترین حملات در افغانستان پنداشته میشود.
برخی افغانها به گونۀ مشخص حضور انس حقانی را در نشست ناروی به باد انتقاد گرفته و حتا یک شهروند افغانتبار ناروی به دلیل دست داشتن حقانی در جرایم جنگی، به پولیس ناروی شکایت درج کرده است.
با آنکه طالبان گفته اند که اینبار در مقایسه با حاکمیت قبلی شان بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ معتدلتر شده اند و وعدۀ احترام گذاشتن به حقوق زنان را داده اند، شماری از فعالان زن در افغانستان نسبت به این وعدههای این گروه ابراز بیباوری کرده اند.
فعالان زن در افغانستان گفته اند که هفتۀ گذشته تمنا زریاب پریانی و پروانه ابراهیمخیل، دو فعال حقوق زنان که در تظاهرات ضد طالبان شرکت داشتند، از خانههای شان در کابل بازداشت شده اند. طالبان گفته اند که در بازداشت و ناپدید شدن این دو فعال زن دست ندارند.
هدا خاموش، فعال حقوق زنان که در نشست روز یکشنبه در اسلو شرکت داشت، تصاویر پریانی و ابراهیمخیل را بلند کرد و از سرپرست وزارت خارجۀ طالبان خواست تا همان لحظه به کابل زنگ زده و خواستار رهایی این دو زن شود. گزارشها حاکی است که آقای متقی نیز همان دم به کابل زنگ زد.
اما شفیعالله اعظم اتهامات مبنی بر بازداشت این دو فعال زن توسط طالبان را رد کرده و از آن اظهار بی خبری کرد. او ادعا کرد که شماری از فعالان از چنین فرصتها برای گرفتن پناهندگی استفاده میکنند.
خوشبینیهای محتاطانه
هیات طالبان که در نشست اسلو شرکت کرده است، روز یکشنبه با شماری از فعالان زن و نمایندگان جامعۀ مدنی افغانستان دیدار کردند.
جمیله افغان، فعال حقوق زنان که در این نشست حضور داشت به فرانسپرس گفت که طالبان از خود حسن نیت نشان دادند، اما "دیده خواهد شد که در عمل چه میکنند".
محبوبه سراج، فعال دیگر حقوق زنان نیز گفت که طالبان زنان را پذیرفتند و به سخنان آنان گوش فرا دادند. او ابراز امیدواری کرد که هر دو جانب همدیگر را درک کنند، اما گفت: "اگر طالبان به زنان چیزی میگویند و در عمل چیز دیگر انجام میدهند، اعتماد کاملاً از بین خواهد رفت".
خانم سراج به خبرگزاری فرانسپرس گفت که زنان افغان خواستهای شان را به طالبان به گونۀ نوشتاری تسلیم کردند.
پس از حاکم شدن طالبان بر افغانستان، کمکهای خارجی که به حکومت پیشین این کشور فراهم میشد، قطع شد و میلیاردها دالر سرمایۀ افغانستان در بانکهای خارجی به ویژه ایالات متحده منجمد شد.
طالبان که خواهان رهایی سرمایههای منجمد شدۀ افغانستان اند، در نشست اسلو بار دیگر این خواست شان را تکرار میکنند، اما به نظر میرسد که قدرتهای جهان احترام به حقوق بشر به ویژه تامین حقوق زنان و دختران را در اولویت قرار دهند و نیز از طالبان بخواهند تا قدرت را با اقلیتهای قومی و مذهبی شریک کنند.
با وصف انتقاد برخی فعالان از برگزاری نشست ناروی و دعوت از طالبان در آن، شماری از افغانها تعامل با طالبان را برای جلوگیری از بحران موجود بشری و اقتصادی در افغانستان که بر اساس تخمین ملل متحد بیش از نصف جمعیت آن کشور را با گرسنگی حاد مواجه کرده است، لازمی میپندارند.