وزیر خارجهٔ ایران روز سهشنبه هشتم اگست (۱۷ اسد) گفت که امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجهٔ طالبان، کشته شدن دپلوماتهای ایرانی را در شهر مزار شریف محکوم کرده و آن را "ضدانسانی" خوانده است.
هشت دپلومات ایرانی به تاریخ هشتم اگست ۱۹۹۸ میلادی و در زمانی که طالبان در حاکمیت نخست شان بر افغانستان ولایت بلخ را تصرف کردند، توسط افراد مسلح در قنسولگری آن کشور در شهر مزار شریف کشته شدند.
عبداللهیان در یک پیام ایکس (تویتر) نوشته است: "در اولین دیدارم به آقای ملا متقی، سرپرست وزارت خارجه افغانستان، گفتم که نسبت خود را با حادثه تلخ سرقنسلگری ایران در مزارشریف مشخص کنید. پاسخ داد: ''هیچ نسبتی بین طالبان امروز با آنان وجود ندارد. آن اقدام ضدانسانی را محکوم می کنیم.''
وزیر خارجهٔ ایران دقیقاََ مشخص نکرد که چه زمانی برای نخستین بار با متقی دیدار کرده بود. طالبان تا کنون در مورد این اظهارات عبداللهیان تبصرهای نکرده اند.
امیر عبداللهیان در ادامهٔ این پیام نگاشته است که " ملتایران این حادثه تلخ را از یاد نمیبرد."
در وهلهٔ نخست، کشته شدن هشت دپلومات ایرانی در شهر مزار شریف تایید شد. اما پس از چندی مشخص شد که دو دپلومات دیگر و یک خبرنگار ایرانی نیز کشته شده اند و به این ترتیب، شمار کشته شدگان به ۱۱ نفر رسید.
حکومت وقت ایران طالبان را که در آن زمان بخش اعظم افغانستان را در کنترول داشتند، مسوول کشتار دپلوماتهای آن کشور قلمداد کردند.
اما مقامات وقت طالبان با رد این اتهام گفتند که دپلوماتهای ایرانی مستقر در شهر مزار شریف توسط نیروهای ''خودسر'' و بدون اجازه طالبان کشته شدند.
وزیر خارجهٔ ایران در پیام جداگانه بار دیگر طالبان را مسوول کشتار دپلوماتهای ایرانی قلمداد کرده است.
حکومت وقت ایران پس از کشته شدن دپلوماتهای آن کشور در شهر مزار شریف، دهها هزار نیروی خود را به مرز افغانستان جا به جا کرد تا تمرینات نظامی را انجام بدهد. اما هیچ درگیری میان نیروهای ایرانی و طالبان صورت نگرفت.
در نزدیک به سه دههٔ گذشته، روابط ایران با طالبان پر فراز و فرود بوده است. ایران در دورهٔ نخست طالبان بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱، از حکومت به رهبری برهانالدین ربانی حمایت میکرد.
اما چند سال پس از آنکه ایتلاف به رهبری ایالات متحده در اواخر ۲۰۰۱ رژیم طالبان را سرنگون کرد، گزارشهایی نشر شد که ایران طالبان را نه تنها کمک مالی میکند، بلکه جنگجویان این گروه را آموزش نظامی نیز میدهد.
بر اساس گزارش رسانههای پاکستانی، حتا ملا اختر محمد منصور که پس از مرگ ملا محمد عمر، نخستین رهبر طالبان، به صفت رهبر این گروه برگزیده شد، قبل از اینکه در سال ۲۰۱۶ در حملۀ طیارۀ بی پیلوت امریکایی در ایالت بلوچستان پاکستان کشته شود، دستکم سه بار با پاسپورت جعلی به ایران سفر کرده بود.
پس از آنکه طالبان در اگست ۲۰۲۱ بار دیگر بر افغانستان مسلط شدند، نیروهای طالبان و ایران چندین بار در مناطق مرزی با هم درگیر شدند.
در آخرین مورد، درگیریهای مرزی میان مرزبانان ایرانی و جنگجویان طالبان در ساحات مرزی ولایت نیمروز رخ داد که در اثر آن دو مرزبان ایرانی و یک جنگجوی طالبان کشته شدند. هر دو جناح یک دیگر را به آغاز تنش متهم کردند.
گروه