وزیر خارجه ایران روز چهارشنبه ۱۲ فبروری (۲۲ حوت) گفت که قرار است فرستادهٔ یکی از کشورهای عربی نامهٔ دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، را در تهران تحویل دهد.
عباس عراقچی این موضوع را در حاشیۀ جلسه هیات دولت مسعود پزشکیان، رییس جمهور ایران، در تهران اعلام کرد، اما مشخص نکرد که کدام کشور و چه زمانی نامۀ ترمپ را به مقامات ایران تحویل خواهد داد.
پیش از این، خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، نوشته بود: "شنیدهها حاکیست که نامۀ ترمپ به زودی به واسطۀ یکی از کشورهای منطقه به ایران تحویل داده میشود."
ترمپ به تاریخ هفتم مارچ (۱۷ حوت) گفت که به علی خامنهای، رهبر ایران، نامهای نوشته و تهران را برای مذاکرات جدید هستهای دعوت کرده و در صورت عدم دستیابی به توافق، به اقدام نظامی نیز هشدار داده است.
ترمپ گفت: "به آنها نگفتم که بهتر است مذاکره کنید. گفتم امیدوارم که مذاکره کنید. چون این برای ایران بسیار بهتر خواهد بود."
ترمپ گفت: "اگر مجبور به مداخله نظامی شویم، برای آنها بسیار وحشتناک خواهد بود...فکر میکنم [رهبران حکومت] بخواهند مفهوم آن نامه را درک کنند. گزینۀ دیگر این است که باید کاری انجام دهیم؛ زیرا نمیتوان به آنها اجازه دستیابی به جنگافزار هستهای را داد."
قرار است شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه در نشستی پشت درهای بسته افزایش ذخایر یورانیوم غنیسازیشده در ایران را بررسی کند.
ترمپ در حالی که استفاده از گزینه نظامی برای مقابله با ایران را رد نکرد، در قصر سفید به خبرنگاران گفت: "من ترجیح میدهم که یک توافق صلح را ببینم، اما راه دیگر (اقدام نظامی) هم مشکل را حل خواهد کرد."
ترمپ در ادامه گفت: "مطمین نیستم که همگی با من موافق باشند. اما میتوانیم به توافقی دست یابیم که به اندازۀ پیروزی نظامی خوب باشد."
ترمپ همچنین گفته است: "به زودی اتفاق بزرگی خواهد افتاد، لحظات سرنوشتساز در رابطه با ایران فرا رسیده است، و روزهای جالبی در پیش است."
اما آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران به تاریخ هشتم مارچ (۱۸ حوت) موضوع مذاکره احتمالی با امریکا را رد کرد و گفت که هدف واشنگتن "طرح توقعات جدید" است و این انتظارات "قطعا از طرف ایران برآورده نخواهد شد".
خامنهای پس از تهدید ترمپ به اقدام نظامی علیه ایران گفت: "بعضی دولتها و شخصیتهای قلدر خارجی اصرار به مذاکره میکنند در حالی که هدف آنها از مذاکره حل مسایل نیست بلکه از مذاکره به دنبال تحکّم و تحمیل مسایل مورد نظرشان هستند."
در واکنش به اظهارات خامنهای، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید در پاسخ به بخش فارسی صدای امریکا گفت: "دونالد ترمپ بهوضوح اعلام کرده که تنها دو راه برای جمهوری اسلامی وجود دارد، دستیابی به توافق یا برخورد نظامی."
براین هیوز افزود: "ولی ما امیدواریم رژیم ایران مردم و منافع ملی خود را بر تروریزم ترجیح دهد."
یک سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده نیز به صدای امریکا گفت که رییسجمهور ترمپ بهصراحت اعلام کرده است که ایالات متحده متعهد به جلوگیری از دستیابی حکومت ایران به سلاح هستهای است و آمادگی خود را برای مذاکره درباره "توافق با ایران" ابراز کرده است. اگر رژیم ایران خواهان توافق نباشد، رییسجمهور بهوضوح اعلام کرده است که ایران تحت کارزار فشار حداکثری باقی خواهد ماند.
مسعود پزشکیان، رییس جمهور ایران، نیز روز سهشنبه ۱۱ مارچ (۲۱ حوت) پیشنهاد دونالد ترمپ را برای مذاکرات هستهای رد کرد و گفت که مذاکرات تحت تهدید و فشار قابل قبول نیست و خطاب به ترمپ گفت، هر آنچه میخواهد، انجام بدهد.
پزشکیان که با اعضای مجمع کارآفرینان ایران صحبت میکرد، در واکنش به نامۀ ارسالی رییس جمهور ترمپ به علی خامنهای، رهبر ایران، که در آن خواهان مذاکره با تهران شده است، گفت: "من اصلا نمیآیم با تو مذاکره کنم، هر غلطی میخواهی بکن."
سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید در پاسخ به پزشکیان بار دیگر تاکید کرد که ایران دو گزینه دارد، نظامی یا توافق. براین هیوز افزود: "ما امیدواریم رژیم ایران مردم و بهترین منافع خود را بر ترور ترجیح دهد."
دونالد ترمپ از زمان بازگشت خود به قصر سفید در ماه جنوری ضمن احیای سیاست "فشار حداکثری"، خواستار توافقی جامع با ایران شده است.
اکنون، در حالی که مذاکرات برای احیای توافق هستهای متوقف شده، نگرانیها درباره آینده برنامه هستهای ایران افزایش یافته است.
با ازسرگیری کارزار "فشار حداکثری" و منزوی شدن هر چه بیشتر ایران در عرصه اقتصاد بینالمللی و به نزدیک صفر رسیدن صادرات نفت حکومت ایران، تلاش میشود از دستیابی تهران به سلاح هستهای جلوگیری شود.
گروه