اداره ملی احصاییه و معلومات افغانستان میگوید که از جملهای بیش از ۱۷ میلیون و ۲۳۷ هزار نفر که واجد شرایط کار اند، تنها حدود پنج میلیون و ۷۱۷ هزار نفر شاغل اند.
رویینا شهابی، سخنگوی این اداره به صدای امریکا گفت که بیش از ۱۱ میلیون و ۵۲۰ هزار شهروندی که در سن کار قرار دارند، بیکار اند. او افزود که افراد شاغل شامل چهار میلیون و ۷۶۱ هزار مرد و ۹۵۵ هزار زن میباشند.
بر اساس تخمین جدید که اداره ملی احصاییه و معلومات در قالب سروی عاید، مصرف و نیروهای کار آن را بررسی میکند، نرخ بیکاری ۱۸.۵ درصد است و فقر در سال ۱۳۹۹ خورشیدی ۴۷.۱ درصد برآورد شده است.
در این حال، اتحادیه ملی کارگران افغانستان یا "امکا" بدون ارایه ارقام تاکید دارد که بیکاری در این کشور رو به افزایش است و حقوق اساسی کارگران نیز رعایت نمیشود.
معروف قادری، رییس عمومی این اتحادیه گفت: "اکثریت مردم بنابر دلایل ناامنی، شیوع ویروس کرونا، گفتگوی صلح و سایر موارد روز به روز کار را از دست میدهد."
او افزود که بر اساس دلایل مختلف این ارقام ثابت نیست و هر روز نرخ بیکاری افزایش مییابد.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز گفته است که حکومت باید زمینه کار را برای شهروندان مساعد سازد.
به گفتهٔ این کمیسیون، جنگ زمینه اشتغال و حق کار را از شمار زیاد شهروندان گرفته است.
در همین حال، بشیر احمد تهینج، وزیر کار و امور اجتماعی افغانستان میگوید که ایجاد فرصتهای کاری از اولویتهای حکومت است.
آقای تهینج افزودکه وزارت کار و امور اجتماعی در دفاع از حقوق کارگران، طرح تطبیق کارگران، جلوگیری از کار اجباری، جستجو و ایجاد تامین شیوههای بهتر کار برای کارگران در عرصههای مختلف، ارتقای ظرفیت کارگران مطابق نیاز بازار کار مسوولیت داشته و اقدامات لازم را با ایجاد مراکز آموزشی فنی در مرکز و ولایات عملاً زیر دست دارد.
بیکاری در افغانستان همواره از چالشهای جدی بوده، اما آنچه مشکل را بیشتر ساخته به گفته اتحادیه ملی کارگران، رعایت نشدن حقوق کارگران و افراد شاغل نیز است.
اکنون با آغاز روند خروج نظامیان امریکایی و ناتو از افغانستان، نگرانیها از بیشتر شدن سطح بیکاری افزایش یافته است.