وزارت خارجه پاکستان طی یک اعلامیه مطبوعاتی تقاضای خود را برای خاتمه بخشیدن حملات طیاره های بی بی پیلوت امریکایی که تخطی از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی آن کشور است، تصریح کرد.
حکومت پاکستان دایماً این حملات را محکوم می کند، اما گفته میشود که مقام های پاکستانی در خفا با این حملاتی که تندروان را در مناطق قبایلی آن کشور هدف قرار میدهد، موافق استند.
در این گزارش، شمار قربانیان غیرنظامی عملیات طیاره های بی پیلوت یا دُرون اردو و اداره مرکزی استخبارات امریکا در خارج از ایالات متحده در طول هفت سال گذشته، از آغاز ریاست جمهوری باراک اوباما، بین ۶۴ تا ۱۱۶ نفر اعلام شده است. در جریان این هفت سال بین ۲۳۷۲ تا ۲۵۸۱ دهشت افگن و جنگجو کشته شده است.
ارقام قابل بحث
عمران خان، سیاست مدار مخالف حکومت پاکستان که یکی از منتقدین سرسخت عملیات طیاره های بی پیلوت است ارقام ارایه شده از جانب اداره اوباما را دور از حقایق در ساحه عنوان کرد.
عمران خان گفته است که مقام های محلی در مناطق قبایلی پاکستان که محل حملات طیاره های بی پیلوت امریکایی است شمار تلفات غیر نظامیان را در حدود دو هزار و شمار تلفات تندروان را فقط صد نفر گزارش میدهند.
زهره یوسف، رئیس کمسیون حقوق بشر پاکستان میگوید که ارقامی که توسط قصر سفید ارایه شده قابل بحث است زیرا دیگران مانند دفتر تحقیقی گزارشگران که تا مدتی تلفات ناشی از این حملات را پی گیری میکردند، ارقام بیشتری را گزارش داده بودند. خانم یوسف همچنان گفت که هر نوع تلفات ملکی تاسف آور بوده وحملات طیاره های بی پیلوت نوعی از "کشتار فرا قضایی" است.
در عین زمان خانم یوسف اضافه می کند که در حقیقت بیشتر کسانی که در این حملات کشته شده اند، تندروان بوده اند. زهره یوسف گفت که در مقایسه با بمباردمان هوایی که تلفات افراد ملکی در آن به مراتب بیشتر است، تلفات غیر نظامیان در حملات طیاره های بی پیلوت به مراتب کمتر می باشد.
عبدالغفار عزیز، رئیس امور خارجی در حزب جماعت اسلامی پاکستان که یک حزب مذهبی - سیاسی است گزارش قصر سفید را بیهوده خوانده و گفته است که همچو گزارش ها اصلاً معتبر نمی باشد.
گزارش حاکی است که بیش از ۲۵۰۰ هدف دیگر دهشت افگنان بودند اما آقای عزیز سوال می کند که کی تصمیم می گیرد که آنان دهشت افگن اند و کشتن آن ها یک اقدام درست است؟
عبالغفار عزیز می پرسد که "کدام محکمه جهانی به امریکا اجازه داده است تا کسی را در یک کشور دیگر بکشند، حتی بدون آنکه با حکومت آن کشور، صحبت کرده باشند؟"
افراسیاب ختک، یکی از رهبران ارشد حزب نشنل عوامی که یک حزب ملی گرای پشتون ها است این موضوع را پیچیده عنوان کرده میگوید " درست است که حملات طیاره های بی پیلوت، تخطی از قوانین ماست، اما دهشت افگنانی که در خاک ما به سر میبرند نیز از قوانین ما تخطی میکنند."
حملات طیاره های بی پیلوت تا چند سال قبل یک موضوع بسیار بزرگ در پاکستان بود، زیرا غالباً بیشتر صورت می گرفت. این حملات حال کاهش یافته است.
به اساس اطلاعات جمع آوری شده توسط دفتر تحقیقی گزارشگران، در سال ۲۰۱۰ میلادی ۱۲۸ عملیات توسط این طیاره ها انجام شده بود اما شمار این حملات در سال قبل تنها به ۱۳ حمله میرسید. از آغاز سال جاری تا حال سه حمله از این نوع در پاکستان صورت گرفته است.
حسن عسکری رضوی، تحلیلگر سیاسی می گوید باوجود شکایات گروه های حقوق بشر، ایالات متحده احتمالاً برنامه عملیات با این طیاره ها را ادامه خواهد داد زیرا یک ستراتیژی موثر ضد دهشت افگنی است. از جانب دیگر شمار تلفات سربازان امریکایی را کاهش داده و تندروان را مضطرب ساخته و امکان عملیات آن ها را حتی در پناگاه های مصئون شان، به صورت آزاد محدود می سازد.
گزارش: صدای امریکا
برگردان: ژیلا سمیعی