یک گروهی از سازمانهای فعال میگوید که حد اقل نه تن از روسای اجرایی و سرمایهگذاران شرکتهای تولید کنندهٔ واکسین کووید۱۹در جریان سال گذشته، میلیارد شده اند.
ایتلاف مردمی واکسین که متشکل از چند سازمان غیرانتفاعی و غیر دولتی است، به شمول عدالت جهانی کنونی، آکسفام و برنامهٔ مشترک ملل متحد در امور HIV/AIDS از شرکتهای تولیدی دواهای طبی خواسته اند انحصار را کنار گذاشته و تکنالوژی واکسین را با جهان شریک بسازند تا روند تولید واکسین سریعاً افزایش یابد.
این در حالی است که کروناویروس در کشورهای متعدد فقیر به سرعت در حال گسترش است.
مکس لاسن، رییس بخش نابرابر سازمان بین المللی آکسفام به صدای امریکا گفت: "شرکتهای بزرگ تولید دارو که در عقب برخی از واکسینهای معروف کووید۱۹ قرار دارند، مانند فایزر ... و مودرنا، عواید بزرگی را از انحصار این واکسینها به دست میاورند."
او افزود که در نتیجهٔ این اقدام، روسایی اجرایی و سرمایهگذاران آنان برای نخستین بار میلیاردر میشوند.
سازمان ایتلاف مردمی واکسین ادعا کرده است که رییس اجرایی شرکت امریکایی مودرنا و رییس اجرایی شرکت بیوانتک آلمان که واکسین فایرز را ساخته است، در میان میلیاردران جدید قرار دارند.
چهار سرمایهگذار یا روسای اجرایی شرکت مودرنا، سه تن از روسای شرکت کانسینو بیالوژیکس چین نیز میلیارد شده اند.
آقای لاسن گفته است که خطرات مالی تولید واکسین از پول مالیه دهندگان تمویل شده بود و از همین لحاظ این واکسینها ملکیت این شرکتها نیست و نباید عواید بزرگی از آن به دست بیاورند.
او گفت که کشفیات مرتبط با واکسین سبب شده است که این شرکتها نرخ واکسین و توزیع آنرا تعیین کنند.
شرکت بیوانتک گفته است که در مشارکت به ۱۵ شرکت دیگر سطح تولید واکسین در سال ۲۰۲۱ را به سه ملیلیارد دوز رسانیده است.
این شرکت گفته است که برای تولید واکسین با کیفیت باید تمام مراحل با دقت تمام اجرا شود، افراد متخصص باید کار کنند، مواد خام باید طی مراحل شده و آماده استفاده شود و مراحل دیگر نیز است که باید با دقت اجرا شود تا مصوونیت و موثریت واکسین حفظ شود.
این شرکت گفته است که کشف کنندگان نه بلکه تولید کنندگان، واکسین را تضمین میکنند.
او گفت که رییس اجرایی که در گزارش از وی منحیث میلیاردر نام برده شده است، هیچ سهمی از این شرکت را نفروخته است.
شرکت مودرنا در این خصوص اظهار نظر نکرده است.
این در حالی است که کشورهای فقیر با کمبود واکسین مواجه اند. ایالات متحده در سازمان جهانی تجارت حمایتاش را از پایان انحصار واکسینهای کروناویروس اعلام کرد.
این موضوع همچنان در صدر اجندای نشست جهانی صحت قرار داشت که توسط گروه ۲۰ اقتصاد بزرگ جهان دیروز در روم برگزار شد.