یک روز پس از انحلال کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان و چندین نهاد دیگر دولتی توسط طالبان، اتحادیۀ اروپا و آلمان به این تصمیم گروه طالبان واکنش نشان داده و آن را یک اشتباه خوانده اند.
توماس نیکلاسن، نماینده ویژۀ اتحادیه اروپا برای افغانستان روز چهارشنبه ۱۸ می (۲۸ ثور) در تویتر نگاشته است که این اقدام طالبان برای انحلال نهادهای کلیدی در افغانستان پیام نگرانکننده برای حقوق بشر و آشتی ملی است.
آقای نیکلاسن افزوده است که پس از دههها درگیری و جنگ، همۀ این نهادها مورد نیاز و تقاضای کنونی در افغانستان استند.
مقامات حکومت طالبان دیروز گفتند که کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان یک نهاد غیرضروری بود و به همین دلیل منحل شد. طالبان همچنین تشکیلات شورای امنیت ملی، کمیسیون نظارت بر قانون اساسی، دارالانشای هر دو مجلس شورای ملی افغانستان و شورای عالی مصالحهٔ ملی را نیز منحل کرده اند.
انعام الله سمنگانی، معاون سخنگوی حکومت طالبان گفت که برای پیشبرد فعالیتهای حقوق بشری، سازمانهای دیگر مرتبط به قوه قضایی وجود دارد.
پس از سقوط جمهوریت، کار کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان متوقف شده بود.
وان برانت، سفیر اتحادیۀ اروپا برای افغانستان نیز در رشته پیامهایی در تویتر نسبت به این تصمیم طالبان ابراز تاسف کرده و گفته است که تنها دولتهای قانونی حق تغییرات در ساختار نهادها را دارند.
آقای برانت افزوده است که نهادهای ملی حقوق بشر، پل ارتباطی با جهان خارج استند، اما در افغانستان این پلها به گونۀ فزایندهای در حال تخریب قرار دارند.
سفیر اتحادیۀ اروپا برای افغانستان همچنین این اقدام طالبان را یک "اشتباه" خوانده و افزوده است که این کار، افغانستان را از حقوق و اصول مورد توافق جهانی خارج خواهد کرد. او تاکید کرده است که این اقدام در وضعیتی که افغانستان به شدت متکی به کمکهای غذایی و حمایتهای بینالمللی است، عجیب به نظر میرسد.
در این حال، جاسپر ویک، نمایندۀ ویژۀ آلمان برای افغانستان در تویتی نگاشته است که انحلال نهادهای کلیدی در افغانستان ضربه دیگری به حقوق بشر، حاکمیت قانون و مصالحه ملی است.
آقای ویک افزوده است: "این اقدام مسیر را برای رسیدن به آیندهۀ فراگیر و با ثبات که جامعه افغانستان میخواهد و به آن نیاز دارد، دشوارتر میکند."
پس از تسلط دوبارهٔ طالبان بر افغانستان، این گروه چندین نهاد مدافع آزادیهای افغانها، به شمول کمیسیون انتخابات و وزارت امور زنان را مسدود کردند.
این در حالی است که روز گذشته هیدر بار، مسوول بخش زنان در دیدبان حقوق بشر مسدود شدن این ارگانها را تکان دهنده خواند.
خانم بار در یک تویت نگاشت که این ادارات با اهمیت بودند، زیرا افغانها میتوانستند با مراجعه به آن خواهان تامین عدالت شوند.