دولت روسیه به سلسلهٔ حملات خود علیه جامعه مدنی این کشور، اینبار الکسی نوالنی، منتقد سرسخت ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه را در فهرست "تروریست ها و افراط گرایان" این کشور اضافه کرده است.
اسامی نوالنی و پنج تن از همکارانش روز سه شنبه ۲۵ جنوری (پنجم دلو) درج فهرست ادارهٔ خدمات نظارت مالی فدرال فدراسیون روسیه (روزفن مونیتورنگ) شد و آنان را در ردیف گروههای ناسیونالست راستگرا و سازمانهای تروریستی مانند داعش و طالبان قرار داد.
این اقدام تازه ترین مورد از سرکوب مداوم شبکه سیاسی نوالنی است. کمتر از دو هفته پیش، نام دو همکار دیگر نوالنی به این فهرست اضافه شد که طبق قانون، حسابهای بانکی آنان باید فورا مسدود شود.
این در حالی است که امریکا و اتحادیهٔ اروپا روز دوشنبه ۱۷ جنوری (۲۷ جدی) خواهان آزادی فوری الکسی نوالنی شدند.
جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی قصر سفید، در یک تویت علاوه بر تقاضا برای رهایی فوری آقای نوالنی، خواستار مجازات کسانی شده است که قصد کشتن وی را داشتند.
در همین حال، جوسپ بوریل، رییس روابط خارجی اتحادیهٔ اروپا با نشر اعلامیهای خواهان آزادی فوری این منتقد سرسخت کرملین شده و گفته است که زندانیکردن آقای نوالنی "انگیزهٔ سیاسی" دارد.
آقای بوریل در این اعلامیه گفته است: "ما خواست خود را به مقامهای روسیه تکرار میکنیم تا وی [نوالنی] را به طور فوری، بدون قید و شرط و بدون تاًخیر بیشتر از قید آزاد کند."
حکومت روسیه در ماه جون ۲۰۲۰ میلادی بنیاد نوالنی را "افراطی'' خواند، آن را غیر قانونی اعلام کرد و چندین ویبسایب مربوط حامیان نوالنی را به اتهام نشر تبلیغات مسدود کرد.
نوالنی ۴۵ ساله در حال حاضر میعاد حبس دو و نیم سالهٔ خود را سپری میکند که در سال ۲۰۱۴ میلادی به اتهام اختلاس محکوم شده بود، اتهامیکه از سوی این منتقد کرملین رد شده است.
آقای نوالنی پس از پنج ماه تداوی در یکی از شفاخانههای برلین آلمان به تاریخ ۱۷ جنوری ۲۰۲۱میلادی به کشورش برگشت و هنگام رسیدن به مسکو، توسط پولیس آن کشور توقیف شد.
نوالنی به تاریخ ۲۰ اگست ۲۰۲۰ میلادی زمانیکه از سایبریا عازم مسکو بود، پس از نوشیدن چای، که به گفتۀ خودش به دستور کرملین با زهر آغشته شده بود، بیمار و به شفاخانه منتقل شد، اما مقامهای روسیه این اتهام را رد کرده اند.
در طول یک سال گذشته از زمانی که آقای نوالنی از آلمان بازگشت، هزاران معترض به دلیل تظاهرات در حمایت از منتقد کرملین بازداشت و بسیاری از آنان زندانی شدند.
بیش از نیمی از هماهنگکنندههای سیاسی او روسیه را ترک کرده یا به دلیل فعالیتهای خود دستگیر شدهاند و برخی از آنان در فهرستهای تحت تعقیب بهعنوان ''تروریست'' یا ''افراطی'' قرار گرفتهاند.
خبرنگارانی که به بررسی چگونگی مسمومیت نوالنی پرداختند و به فساد در تحقیقات او اشاره کردند، "عمال خارجی" نامیده شده اند.
سال گذشته، محکمهٔ شهر مسکو همه سازمانهای مرتبط با نوالنی را "افراطی" اعلام کرد و از دستیابی آنان به دفاتر شان در سراسر روسیه جلوگیری کرد.