دهم سپتمبر روز جهانی جلوگیری از خودکشی مسما شده است تا به این مناسبت، آگاهی مردم در مورد زیانهای خودکشی و راههای جلوگیری از این تراژیدی بلند برده شود.
بر اساس آمار سالهای قبل سازمان جهانی صحت سالانه ۸۰۰ هزار نفر در سرتاسر جهان خودکشی میکنند، یعنی در هر ۴۰ ثانیه یک نفر با خودکشی به زندگی اش پایان میدهد. آمار سازمان جهانی صحت نشان میدهد که همه ساله حدود ۲۰ میلیون نفر در جهان تلاش برای خودکشی میکنند.
اما به نظر میرسد که همهگیری کروناویرس و تاثیرات روانی ناشی از آن که از نابسامانی اقتصادی، قرنطین و تجرید درازمدت و فاصلهگیری اجتماعی منشا میگیرد، آمار امسال خودکشی را در جهان بلندتر برده باشد.
بر اساس گزارش سازمان جهانی صحت، بیشتر موارد خودکشی از طریق حلق آویز کردن، شلیک گلوله و نوشیدن مواد زهری صورت میگیرد. این سازمان گزارش داده است که سطح خودکشی در کشورهای ثروتمند بیشتر است.
عوامل متعددی سبب میشود که یک فرد اقدام به خودکشی کند، از مشکلات ارثی گرفته تا تکالیف روانی، عوامل اجتماعی، فرهنگی و صدمات شدید.
تاثیر اجتماعی خودکشی یک فرد بسیار بزرگ و گسترده است و یافتهها نشان داده است که خودکشی یک فرد، کم و بیش ۱۳۵ نفر دیگر را به اندوه شدید نشانده یا کم از کم متاثر میکند.
برگزاری روز جهانی جلوگیری از خودکشی به هدف یافتن یک رویکرد فراگیر و موثر است تا از طریق بحث در مورد خودکشی و آموزشدهی همدیگر در مورد دلایل آن، هر فرد بتواند از خودکشی جلوگیری کند و کوچکترین اعضای اجتماعی بتوانند نقش عمده در جلوگیری از آن انجام دهد.
برای بار نخست در سال ۲۰۰۳، انجمن بینالمللی جلوگیری از خود کشی در همکاری با سازمان جهانی صحت و انجمن جهانی صحت روانی نخستین روز جهانی جلوگیری از خودکشی را میزبانی کردند و تا کنون بیش از ۴۰ کشور جهان به این نهادهای جهانی پیوسته اند.