نیکولاس کی، نمایندۀ پیشین ملکی ناتو در افغانستان، میگوید که طالبان با یک سازش ناقص به قدرت رسیدند و با نگاهی به اوضاع افغانستان میتوان گفت که حکومت این گروه دیر دوام نمیآورد.
او در مصاحبه با صدای امریکا گفت که طالبان خود جلو تداوم پالیسیهای شان را میگیرند و آنچه این گروه انجام میدهد یک فاجعه است و نمیتواند ادامه یابد.
سفیر کی افزود: "من از ۴۷ سال به این طرف هر از گاهی به افغانستان سفر میکنم و تغییرات زیادی در افغانستان دیده ام و هیچ چیز پایدار نیست و من دلیلی برای ادامه رژیم طالبان نمیبینم."
نیکولاس کی گفت که جامعه بین المللی و افغانها باید برای حمایت از مخالفان سیاسی طالبان تلاش بیشتری کنند تا بدیل قوی برای طالبان ایجاد شود. به گفته او، حامیان بینالمللی میتوانند با ارایه تسهیلات و تشویق آنها در این کار کمک کنند.
این مقام پیشین ناتو افزود: "در حال حاضر اپوزیسیون طالبان در سراسر جهان متواری شده اند، اما به نظر من مخالفان برای متحدشدن و تبدیلشدن به یک بدیل خوب نیاز به کار زیادی دارند."
به گفتۀ سفیر کی، باید اعتراف کرد که طالبان از سالها یک گروه شورشی بسیار سازمان یافته و موثر بود و یکی از دلایل قدرت آنها این بود که تا حدودی از نوعی قدرت ایدیولوژیک برخوردار بودند.
اما او تاکید کرد که از طرف دیگر این گروه به دلیل ارتباط با سازمان استخباراتی پاکستان (آیاسآی) از پناهگاههای امن در آن کشور بهره برد.
نیکولاس کی معتقد است که طالبان در عرصه نظامی پیروز نشدند که امریکا یا ناتو را شکست داده باشند، بلکه در عرصهٔ سیاسی از امریکا و ناتو پیشقدم شدند.
سفیر کی افزود: "این یک تصمیم سیاسی بود؛ وضعیت نظامی به گونهای بود که هیچ یک از طرفین برنده نبودند. مهم این بود که یک توافق سیاسی وجود داشته باشد. ناتو از این توافق سیاسی حمایت کرد."
این مقام سابق ناتو افزود که موضع وی این بود که بدون راه حل جامع نیروها به طور کامل از افغانستان خارج نشوند، اما این کار صورت نگرفت.
او آنچه را در افغانستان اتفاق افتاد، یک تراژیدی خواند و افزود که با افغانهایی که از این وضعیت متاثر شده اند، همدردی میکند.
این مقام پیشین ناتو با استناد به گزارش سازمان ملل متحد گفت که ۲۸میلیون افغان در حال حاضر به کمکهای بشردوستانه وابسته استند که دو سوم جمعیت افغانستان است.
به گفته او، نه تنها به این دلیل که طالبان به دموکراسی و حقوق شهروندی احترام نمیگذارند، بلکه به دلیل محدودیتها بر زنان، افغانها با یک "بحران انسانی وحشتناک" روبرو اند.
سفیر کی تاکید کرد که مقامات طالبان باید در قبال اعمال خود پاسخگو باشند و افزود که محدودیتهای طالبان بر زنان و سایر موارد نقض حقوق بشر ممکن است موضوع بررسی محکمۀ بینالمللی جرایم باشد.
اما مقامهای طالبان بارها گفته اند که بر اساس قوانین اسلامی و فرهنگ افغانستان حقوق همۀ مردم تامین است.