ادارۀ ملی غذا و داروی حکومت طالبان میگوید که دلیل اصلی افزایش بیماران سوتغذی در افغانستان، عدم مصوونیت غذایی است و جامعۀ جهانی باید در این زمینه به این اداره کمک کند.
داکتر عبدالباری عمر، رییس این اداره روز سه شنبه هفتم جون (۱۷ جوزا) با فرستادن پیامی به خبرنگاران گفت که طی ۲۰ سال گذشته "کشورهای متجاوز اسلحۀ مختلف ذروی در افغانستان استفاده کردند" که در نتیجه آب و زراعت این کشور و سرانجام مواد غذایی به شدت متاثر شده و مصوونیت غذایی را زیر سوال برده است.
آقای عمر افزود که یکی از دلایل اصلی سوتغذی که کودکان و مادران در افغانستان از آن رنج میبرند، عدم مصوونیت غذایی است.
او گفت: "در این زمینه از جامعۀ جهانی میخواهیم که با افغانستان و افغانها کمک کنند. در بخش استندردها، معیارها و کیفیت (مواد غذایی و دارو) با این کشور و با این نظام گامهای موثر بردارد تا مردم ما از بیمارهای مهلک نجات یابند که از عدم مصوونیت غذایی به میان میآید."
بر اساس آمار وزارت صحت حکومت طالبان، طی سال روان میلادی ۳.۸ میلیون کودک مبتلا به سوتغذی در افغانستان ثبت شده اند که از این میان یک میلیون آنها به سوتغذی شدید و ۲.۸ میلیون نیز به سوتغذی متوسط مبتلا اند.
از سوی هم، رییس ادارۀ ملی غذا و داروی حکومت طالبان، در مورد افرادی که سالانه در افغانستان از عدم مصوونیت غذایی بیمار و بستری میشوند و یا هم میمیرند، ارقامی ارایه نکرد، اما بر اساس آمار سازمان جهانی صحت در کشورهای رو به توسعه همانند افغانستان، سالانه بیش از دو میلیون کودک به دلیل عدم مصوونیت غذا و آب آشامیدنی جان میدهند.
این مقام طالبان گفت که این اداره در نظر دارد تا موضوع مصوونیت غذایی در نصاب تعلیمی جا داده شود و از طریق رسانهها نیز در مورد اهمیت مصوونیت غذایی آگاهی داده شود.
داکتر عمر افزود که ۱۵درصد مصوونیت غذایی از اثر رعایت حفظ الصحۀ محیطی ممکن است و اگر مردم آن را رعایت کنند، میتوانند جلو بیماریهای ناشی از عدم مصوونیت غذایی را بگیرند.
همچنین حکومت طالبان در نظر دارد که در زونهای مختلف و ولایات دارای گمرک، لابراتوارهای مواد غذایی را ایجاد کند تا مواد غذایی تولیدی و وارداتی در این لابراتوارها آزمایش شود و از مصوونیت آن اطمینان حاصل شود.