نمایندگان ۵۶ کشور به طالبان: تمام 'سیاست‌ها و فرمان‌های تبعیض‌آمیز' را لغو کنید

نمایندگان ۵۶ کشور عضو سازمان ملل متحد با حمایت اتحادیۀ اروپا، در پنجمین سالگرد حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، از این گروه خواسته اند تا سیاست‌ها و فرمان‌های تبعیض آمیز خود را لغو کرده و حق آموزش دختران را احیا کند.

این کشورها در بیانیۀ که توسط کریستینا مارکوس لاسن، نمایندۀ دایمی دنمارک در سازمان ملل متحد ایراد شد، تاکید کردند که افغانستان همچنان تنها کشوری در جهان است که در آن دختران از آموزش متوسطه و عالی محروم اند.

طالبان در ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱، پس از سقوط نظام جمهوریت، بار دیگر حکومت را در دست گرفتند اما به گونۀ تدریجی، با صدور بیش از ۱۰۰ فرمان در بارۀ زنان و دختران، نیمی از جمعیت افغانستان را از حقوق اولیۀ آنان به شمول کسب آموزش و کار محروم کردند.

در بیانیۀ این کشورها آمده است: "ما بار دیگر از طالبان می‌خواهیم تمام فرمان‌ها و سیاست‌های تبعیض‌آمیز را لغو کنند" و زمینۀ مشارکت "کامل، برابر، معنادار و مصوون" زنان را در همۀ عرصه‌های جامعۀ افغانستان فراهم سازند.

نماینده دایمی دنمارک در ملل متحد، روز جمعه (۱۴ اگست) گفت که انکار حق آموزش زنان افغان توسط دولت طالبان، "عواقب گسترده‌ای" برای توسعه اقتصادی و ارایه خدمات عمومی ضروری افغانستان دارد.

لاسن که کشورش در حال حاضر ریاست شورای امنیت سازمان ملل را بر عهده دارد، گفت که "سرکوب نظام‌مند زنان و دختران" توسط طالبان به یکی از ویژگی‌های تعیین‌کننده سیستم فعلی افغانستان تبدیل شده است.

لاسن گفت: "افغانستان با چالش‌های عمیق حقوق بشری، بشردوستانه، اقتصادی و امنیتی روبرو است که فشار زیادی بر مردم افغانستان وارد می‌کند و ثبات و امنیت کشورهای همسایه و منطقه را به خطر می‌اندازد."

نمایندۀ دایمی دنمارک در ملل متحد افزود: "طالبان از طریق شبکه‌ای رو به گسترش از فرامین تبعیض‌آمیز که تبعیض را بیشتر تثبیت و حمایت‌های قانونی زنان را تضعیف می‌کند، همچنان زنان و دختران را از حقوق، کرامت و اختیار خود محروم می‌کند."

در این بیانیۀ مشترک ۵۶ کشور عضو سازمان ملل متحد و اتحادیۀ اروپا به خاطر "فقدان حکومت فراگیر" در افغانستان ابراز نگرانی شده و گفته شده است که تداوم این حالت "چشم‌انداز صلح و ثبات پایدار در افغانستان را تضعیف می‌کند."

در این بیانیه نسبت به ادامۀ بحران‌های بشری، نقض حقوق بشر و فعالیت گروه‌های تروریستی در افغانستان هشدار داده شده است.

در این بیانیه تاکید شده است که نیازهای بشردوستانه در افغانستان همچنان حاد است و گروه‌های تروریستی، مردم افغانستان و امنیت منطقه و بین المللی را تهدید می‌کند.

نمایندۀ دنمارک در ملل متحد گفت: "ما بار دیگر تاکید می‌کنیم که تروریزم در تمام اشکال و مظاهر آن، یکی از جدی‌ترین تهدیدها برای صلح و امنیت در افغانستان و همچنان در جهان است.

در این بیانیۀ مشترک کشورها همچنان خواستار آن شده اند تا خاک افغانستان برای تهید یا حمله به هیچ کشوری، برنامه‌ریزی و تامین مالی حملات تروریستی، یا پناه دادن و آموزش تروریست‌ها، مورد استفاده قرار نگیرد.

طالبان تا زمان نشر این مطلب، در خصوص این بیانیه ابراز نظری نکرده اند اما در گذشته همواره انتقادات جامعۀ بین‌المللی و نهادهای حقوق بشری را کم اهمیت جلوه داده و تاکید کرده اند که حقوق همۀ مردم افغانستان به شمول زنان و دختران در پرتو "شریعت اسلام و فرهنگ حاکم در جامعه" تامین است.