وزیران خارجۀ کشورهای اتحادیۀ اروپایی روز دوشنبه ۲۰ جنوری (۳۰ جدی) برای بحث در مورد ایجاد ماموریت بحری در مدیترانه با هم ملاقات کردند.
هدف از راه اندازی ماموریت بحری در مدیترانه تطبیق طرح قطع حمایت نظامی از طرفهای درگیر در لیبیا عنوان شده است.
رهبران و نمایندگان ده کشور جهان روز یکشنبه در پایان نشستی در شهر برلین آلمان به قطع کمکهای نظامی به طرفهای درگیر در جنگ لیبیا و وضع تحریمها بر کشورهایی که این توافق را نقض میکنند، توافق کردند.
انگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و میزبان این نشست تاکید کرد که تنها راه پایان جنگ در لیبیا، آغاز گفتگوهای صلح و قطع عملیات نظامی در آن کشور است.
نشست برلین اگر چه به توافق رسمی آتش بس در لیبیا منجر نشد، اما احتمال آتش بس موقت و آغاز گفتگوهای صلح میان طرفهای درگیر در بحران لیبیا را افزایش داده است.
انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد با تاکید بر استقرار آتشبس در لیبیا گفت: "نخست باید به آتش بس دست یابیم. نمیتوان بر چیزی نظارت کرد که وجود ندارد. ما باید یک آتش بس داشته باشیم...باید بر طرفهای درگیر فشار آورده شود تا آتش بس کامل تحقق یابد".
مایک پمپیو، وزیر خارجه ایالات متحدۀ امریکا نیز گفته است که نشست برلین در راستای دستیابی آتشبس کامل در لیبیا، پیشرفت خوبی داشته است.
طرفهای درگیر در جنگ لیبیا، از جمله خلیفه حفتر، فرمانده نیروهای شرق لیبیا و فیاض سراج، رییس جمهور لیبیا که از سوی ملل متحد به رسمیت شناخته شده است، نیز در نشست برلین حضور داشتند، اما با هم دیدار نکردند.
ترکیه که قصد فرستادن نیرو برای پشتیبانی از حکومت تحت حمایت سازمان ملل متحد در لیبیا را دارد، از حفتر خواست تا آتش بس را بپذیرد.
رجب طیب اردغان، رییس جمهور ترکیه گفت: "برای اجرای مراحل بعدی روند سیاسی و دستیابی به راه حل صلح آمیز در لیبیا، حفتر باید به رفتار خصمانه خود پایان دهد."
بوریس جانسن، صدر اعظم بریتانیا گفت که مردم لیبیا در "جنگ نیابتی" در کشورشان به شدت رنج دیده اند. آقای جانسن گفت: "جنگهای نیابتی تنها زمانی پایان یافته میتواند که نیروهای بیرونی تصمیم به ختم آن بگیرند".
جنگ لیبیا نیز مانند جنگ سوریه از رهگذر حمایت کشورهای منطقه از طرفهای درگیر پیچیده است.
ترکیه، ایتالیا و قطر از حکومت فیاض سراج که از سوی ملل متحد به رسمیت شناخته شده است، حمایت میکند. اما روسیه، فرانسه، امارات متحدۀ عرب، مصر و اردن از جنرال خلیفه حفتر حمایت کرده و به وی امکانات مالی و نظامی را فراهم میکنند.
با وجود خوشبینی رهبران جهان برای دستیابی به راه حل صلح آمیز برای پایان بخشیدن به بحران در لیبیا، نیروهای وابسته به خلیفه حفتر جلو صادرات نفت، در بنادر اصلی لیبیا را گرفت و در حالی که نشست لیبیا در حال برگزاری بود، لولههای انتقال نفت را مسدود کرد.