سازمان دیدبان حقوق بشر روز دوشنبه اول اپریل (۱۳ حمل) با نشر گزارشی گفته است که پیگرد اقلیت بهایی در ایران که پس از پیروزی انقلاب اسلامی سال ۱۹۷۹ تا کنون ادامه دارد، به مثابۀ "جنایت علیه بشریت" تلقی میشود.
این نهاد مستقر در ایالات متحده گفته است که بهاییان، بزرگترین اقلیت غیرمسلمان در ایران، با سرکوب به شمول بازداشت اجباری، ضبط املاک، محدودیت بر فرصتهای آموزشی و شغلی و حتا سلب حق خاکسپاری عزتمندانۀ اجساد شان روبرو اند.
سازمان دیدبان حقوق بشر گفته است که بهاییان در ایران از انجام مناسک دینیشان، حتا در فضای شخصی و خصوصی شان، منع شده اند.
در گزارش آمده است: "اثر فزایندۀ چند دهه سرکوب سیستماتیک از سوی مقامهای [ایران]، محرومیت عمدی و شدید بهاییان از حقوق بنیادین شان بوده و جنایت علیه بشریت تلقی میشود."
گزارش حاکی است که جمهوری اسلامی ایران "خصومت شدید" علیه پیروان آیین بهایی دارد و بر اساس این گزارش، رسیدگی به این موضوع در حیطۀ کاری محکمۀ بینالمللی جرایم است.
به گفتۀ سازمان دیدبان حقوق بشر، در حالیکه شدت خشونتها علیه بهاییان در ایران در طول این مدت متفاوت بوده است، پیگرد این اقلیت مداوم بوده و تقریباً همه ابعاد زندگی خصوصی و عمومی آنان را متاثر کرده است.
مایکل پیج، معان بخش شرق میانه در سازمان دیدبان حقوق بشر گفت: "بسیار مهم است که فشار بینالمللی بر ایران افزایش یابد تا جنایت [رژیم ایران] علیه بشریت خاتمه یابد."
این نخستین بار است که یک سازمان برجستۀ بینالمللی حقوق بشر، رویکرد حکومت ایران را با اقلیت بهایی آن کشور "جنایت علیه بشریت" قلمداد میکند.
برخلاف دیگر اقلیتهای دینی و مذهبی در ایران، آیین بهایی در قانون اساسی آن کشور به رسمیت شناخته نشده و نیز این اقلیت در پارلمان ایران هیچ کرسی ندارد.
در پی سرکوب پیهم بهاییان از سوی حکومت ایران، شمار زیاد این اقلیت ایران را ترک کرده و به کشورهای دیگر پناه برده اند، با اینحال فعالان به این باور اند که هنوز هم چند صد هزار بهایی در ایران زیست دارند.
بهایی آیین نسبتاً جوان و تازه است که در اوایل قرن ۱۹ در ایران ایجاد شد. پیروان این آیین، بهاوالله را که در سال ۱۸۱۷ در ایران امروزی متولد شد، آخرین پیامبر مبعوث از جانب خداوند و بنیانگذار دین توحیدی خود میدانند.
در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاری فرانسپرس استفاده شده است.
گروه