در سال روان میلادی که هنوز بیش از صد روز دیگر به پایان آن مانده است، ۱۱ خبرنگار در پاکستان کشته شده اند که این سال را به مرگبارترین سال برای رسانهها و خبرنگاران در آن کشور مبدل کرده است.
محمد عثمان اکرم، یکی از پیشکسوتان طنز، فعال مدنی و رسانهای افغانستان، روز سهشنبه ۱۰ سپتمبر (۲۰ سنبله) در اثر ابتلا به بیماری سرطان در شهر کابل درگذشت.
رینا امیری، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور زنان، دختران و حقوق بشر در افغانستان، گفته است که تلاشهای نهادینه شدۀ طالبان برای هدف قرار دادن زنان و دختران در افغانستان به مثابۀ "آزار جنسیتی" شمرده میشود.
دهها زن در یک اعتراض گسترده در رسانههای اجتماعی، علیه قانون امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، با پیامهایی که در آن شعر و سرود میخوانند به ممنوع شدن صدای زن در اجتماع، اعتراض کردند.
صدا و تصویر یک خبرنگار زن روز سه شنبه ۲۷ اگست (هفتم سنبله) در جریان یک برنامهٔ زنده در تلویزیون ملی افغانستان که زیر کنترول گروه طالبان است، به گونهٔ ناگهانی قطع شد که ظاهراً این اقدام برای اطاعت از قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر که رهبر طالبان هفتهٔ گذشته آن را توشیح کرد، انجام شده است.
مدیر مسوول یک استیشن رادیو در ولایت لوگر میگوید که قبل از نشر هر چیز، آن را دوباره چک میکند تا مطمئن شود که هیچ چیزی علیه طالبان و مخالف پالیسیهای آنان نباشد.
کمیتهٔ حفاظت از خبرنگاران میگوید که تعلیق جواز نشراتی، بازداشتها و مسدود کردن رسانههای خبری در افغانستان نشان میدهد که طالبان به وارد کردن فشار بر رسانهها ادامه میدهند.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان و مرکز خبرنگاران افغانستان با نشر گزارشهای جداگانه در مورد پالیسی حکومت طالبان در سه سال حاکمیت این گروه گفته اند که با گذشت هر سال محدودیتها و فشارها بر خبرنگاران و رسانهها رو به افزایش بوده است.
محاکم ایرانی مدت زندان دو خبرنگار زن را کاهش دادند که به همکاری با ایالات متحده متهم شده بودند.
مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید که وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی حکومت طالبان هشدار داده است که فعالیت ۱۷ رسانه محلی را در ننگرهار تعلیق میکند.
مرکز خبرنگاران افغانستان و کمیته خبرنگاران معترض افغانستان از بازداشت سید رحیم سعیدی، تهیهکننده محتوای رسانهای و مسوول یک کانال یوتیوب نگرانی کرده و خواستار آزادی فوری وی از قید استخبارات طالبان شده اند.
یافتههای مرکز خبرنگاران افغانستان از وضعیت خبرنگاران و رسانهها در شش ماه نخست سال ۲۰۲۴ در این کشور نشان میدهد که نه تنها فشار بر رسانههای خصوصی کاهش نیافته است، بلکه نظارت بر محتوای کاری رسانهها نیز افزایش یافته است.
ادامۀ مطلب