باقی خان که یکی از باشندگان منطقه کوهستانی ځدران ولایت خوست است، می گوید سطح آگاهی مردم در باره بیماری پولیو یا فلج اطفال، روز به روز در حال افزایش می باشد.
باقی خان می افزاید که هرچند در برخی مناطق کودکان زیر سن پنج سال از تطبیق واکسین باز می مانند اما در کل توجه مردم در خصوص تطبیق واکسین به کودکان شان بیشتر شده است. او می گوید: "وقتی رضاکاران صحی به منطقه ما می آیند، هر طفل را واکسین می کنند. اگر به کودکان واکسین تطبیق نشود به آنان مشکل صحی ایجاد می شود. تعدادی از اطفال که بیرون رفته باشند و از واکسین باز بمانند بعداً واکسین می شوند."
زاهدالله، رئیس صحت عامه ولایت خوست به رادیو آشنا گفت که توانسته اند با عملی ساختن برنامه های مختلف، شمار کودکان واکسین ناشده را در خوست تحت کنترول خود درآورند و این رقم رو به کاهش است.
در کمپاین های گذشته تطبیق واکسین پولیو از هفت تا پانزده هزار کودک زیر سن پنج سال از تطبیق واکسین محروم می ماندند اما رئیس صحت عامه خوست می گوید که در کمپاین های اخیر این رقم به ۳.۵ هزار کودک کاهش یافته است.
آقای زاهد علاوه کرد: "کارکرد ما در عرصه تطبیق واکسین پولیو بسیار خوب بوده و رضاکاران ما وظیفه شان را به وجه احسن انجام داده اند. تلاش داریم در کمپاین های بعدی این رقم بازماندگان واکسین را بیشتر کاهش داده و سطح آگاهی مردم را افزایش دهیم."
امیرحمزه، یکتن از باشندگان دیگر خوست است که در جریان تطبیق واکسین پولیو، با کارمندان صحی همکاری کرده است.
او از مردم می خواهد تا کودکان شان را واکسین کنند، چرا که پیامد و نتیجه مثبت دارد. امیر حمزه اما از مراکز تطبیق واکسین هم تقاضا دارد تا گروه های کارکشته را در این وظیفه بگمارند و به تمام ساحات رسیدگی کنند.
ویروس سرگردان پولیو که در حال حاضر در برخی از ولایات افغانستان به ویژه مناطق سرحدی با پاکستان باعث مصاب شدن کودکان به فلج دایمی می گردد، بیشتر از آن سوی مرز یا سیر کرده یا هم توسط اطفال واکسین ناشده به افغانستان منتقل می گردد.
ریاست معافیت کتله ای وزارت صحت افغانستان می گوید به منظور جلوگیری از انتقال این ویروس، تصمیم گرفته شده در مناطق مرزی حتی اطفال تا ده ساله را نیز واکسین کنند.
سردار محمد پرویز، رئیس معافیت کتله ای افغانستان می گوید که هدف محو پولیو تا اواسط سال روان میلادی در افغانستان است.
ویروس پولیو به فلج دایمی اطفال زیر سن پنج سال می انجامد که تا هنوز هیچ تداوی ندارد. وزارت صحت افغانستان با توجه به سنتی و مذهبی بودن افغانستان تلاش ورزیده در این اواخر از نقش علمای دین در راستای آگاهی و تشویق مردم به تطبیق واکسین نهایت استفاده را بکند.
عبدالقدیر، یکتن از عالمان دینی در خوست، مبارزه علیه این ویروس لا علاج را وجیبه هر شهروند می داند و می گوید: "پیغمبر اسلام می فرماید که جلو هر چیز مضر را پیش از آنکه ضرر آن به وجود برسد، باید گرفت. لذا، در اسلام حفظ سلامتی وجود فرض است. به همین خاطر است که تطبیق واکسین پولیو برای نجات اطفال از فلج دایمی کاملاً جواز دارد."
در جریان هر کمپاین تطبیق واکسین پولیو در ولایت خوست نزدیک به ۲۰۰ هزار طفل زیر سن پنج سال واکسین می شوند.
وزارت صحت عامه افغانستان از سال ۲۰۱۴ به اینسو هیچ واقعه پولیو یا فلج اطفال را در ولایت خوست گزارش نداده که می تواند نمایانگر تطبیق واکسین، همکاری و بلند بودن سطح آگاهی مردم آن ولایت می کند.