تحلیلگران میگویند که کنترول رسانهها در پاکستان سبب شده تا روند اخراج مهاجران افغان از این کشور و مشکلات آنها تحت پوشش قرار نگیرد.
بیش از یک ماه است که اخراج مهاجران افغان از پاکستان موضوع داغ در رسانههای جهان و منطقه است، اما در داخل پاکستان، رسانهها مشکلات این افغانها را چندان به تصویر نمیکشند.
مهاجران از جمله کودکان، سالمندان، زنان و بیماران برای اخراج شدن به افغانستان به مراکز موقت در خیبرپشتونخوا و چمن برده شده و در این فصل سرما در فضای باز منتظر میمانند.
ضیاءالله همدرد، دانشجوی دوکتورا در بخش رسانههای دیجیتلی و فعالیتهای سیاسی در لندن، به صدای امریکا گفت که رسانههای بزرگ پاکستان زیر کنترول اند، بنابراین نمیتوان انتظار داشت که آنها مشکلات مهاجران افغان را بازتاب دهند.
همدرد گفت: "رسانه های پاکستان به شدت تحت کنترول اند. رسانهها با جمهوریت مرتبط اند، در کشوری که جمهوریت قویتر است، به همان اندازه سه ستون اصلی آن یعنی قوهٔ قضاییه، مقننه و اجراییه آزاد اند. جمهوریت در پاکستان ضعیف است. این سه ستون اصلی دولت هم محکوم اند. رسانهها را که ستون چهارم یک دولت جمهوری است، مانند سه رکن دیگر کنترول میکنند، بنابراین تصویر واقعی مشکلات پناهندگان افغان را ارایه نمیکنند."
برکت شاه کاکر، ادیب و کارشناس مسایل سیاسی در کویتهٔ پاکستان نیز با آقای همدرد هم نظر است. او در صحبت با صدای امریکا گفت: "رسانههای مرکزی در پاکستان هیچ چیزی نمیگویند، در مورد آنچه که با مهاجران افغان اتفاق میافتد، چیزی نشر نمیکنند. آنها فقط خبرهای کوتاه نشر میکنند، به همان پیمانهای که مهاجران اخراج میشوند. این جا اکثر رسانهها پر از مطالب غیر ضروری هستند."
آقای کاکر افزود که رسانههای پاکستانی مشکل مهاجران افغان را تحت شعاع مسله فلسطین و کرکت قرار داده و آن را پنهان میکنند.
محمد حامد زمان، سرمقاله نویس روزنامه انگلیسی زبان تریبیون در پاکستان نیز در یک مقاله خود نوشته است که رسانههای پاکستان در مورد مهاجران افغان خاموش استند. او گفته است که روزنامههای انگلیسی زبان چیزی نا چیزی در مورد مینویسند، که کافی نیست. اما روزنامههای اردو زبان کاملاً خاموشی اختیار کرده اند.
آقای زمان مینویسد که تصاویر خانههای ویران شده مهاجران افغان را تنها میتوان در روزنامههای خارجی دریافت کرد. او در مقالهاش ادعا کرده است که به افغانهای مقیم پاکستان حق انسانی برابر داده نمیشود.
پاکستان در اوایل ماه اکتوبر به همه مهاجرانی که بدون مدارک قانونی اقامت در آن کشور به سر میبرند به شمول ۱.۷ میلیون افغان، مهلت داد که تا اول نومبر از آن کشور خارج شوند، در غیر آن، آنان نخست بازداشت و سپس اخراج خواهند شد.
اسلام آباد میگوید که بخاطر رسیدگی به مشکلات امنیتی و اقتصادی دست به چنین اقدام زده است.
گروه