مدافعان حقوق بشر و سازمان عفو بینالملل میگویند که اردوی لبنان با اخراج اجباری پناهندگان سوری از آنکشور، تعهدات خود را به قوانین بین المللی زیر پا میکند.
بستگان مهاجرین و مدافعان حقوق پناهندگان میگویند که مهاجرین سوری که توسط نیروهای امنیتی لبنان بازداشت و اخراج میشوند، پس از بازگشت به سوریه، توسط نیروهای حکومتی سوریه بازداشت شده و جبراً به خدمت عسکری سوق داده میشوند.
بر اساس برخی گزارشها، شماری از بستگان مهاجرین اخراج شده از لبنان گفته اند که عزیزانشان توسط قطعه چهارم اردوی سوریه که به خاطر تخطی از حقوق بشر زیر تحریمات قرار دارد، بازداشت میشوند.
شماری از مقامهای لبنانی، مهاجرین سوری را جنایتکار خوانده و حضور آنان را مایۀ مشکلات اجتماعی و اقتصادی در لبنان خوانده اند.
اما آیا مجذوب، معاون مسوول ساحوی سازمان عفو بینالملل در لبنان گفت: "این ادعای مقامات لبنان که افراد اخراج شده همه جنایتکار استند، نادرست است. در بین آنان زنان و کودکان نیز شامل اند. به نظر نمیرسد که هیچ تفاوتی بین افراد اخراج شده وجود داشته باشد، و دلیل اخراج به هیچکس گفته نشده است."
سازمان عفو بینالملل با اشاره بر اصل عدم برگشت مهاجرین میگوید که اخراج آنان از سوی لبنان، نقض آشکار قوانین بینالمللی است. بر اساس این اصل بینالمللی، کشورها نباید پناهجویان را به کشوری بازگشت دهند که در آنجا جان آنان در خطر قرار داشته باشد.
خانم مجذوب میگوید که لبنان با بازگرداندن اجباری پناهجویان به سوریه که ترس از آزار و اذیت یا شکنجه آنان وجود دارد، تعهدات خود را در قبال قوانین بینالمللی نقض کرده است.
دولت سوریه به پرسشها در این مورد پاسخ نداده و اردوی لبنان نیز از تبصره در این مورد خودداری کرد.
یوسف یکی از پناهندگان سوری که تا هنوز در لبنان زندگی میکند از وضعیت ناگوار زیست شاکی است. او گفت: از زمانی که حکومت لبنان اوراقم را مصادره کرد، شیوۀ زندگیام را تغییر دادم. گوشهنشین شدم، حتا جرات کمتری برای معاشرت با مردم دارم."
یوسف میگوید که تبعیض مداوم باعث شده که او حتا از ملاقات با مردم و تعامل با همسایگان و دوکانداران محل هراس داشته باشد.
حدود ۸۰۰هزار مهاجر سوری که توسط اداره پناهندگان سازمان ملل متحد ثبت شده اند از زمان شروع جنگ در سال ۲۰۱۱ در لبنان پناه گزین شده اند. مقامهای لبنانی میگویند که شمار دقیق سوریهای پناهنده در لبنان حدود دو میلیون نفر است.