سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) به مناسبت ۱۱ فبروری 'روز بینالمللی نقشآفرینی زنان و دختران در علوم' خواستار دسترسی زنان و دختران به آموزش شده و بر ضرورت محیط همهشمول آموزشی تاکید کرد.
این نهاد ملل متحد با نشر بیانیهای گفت: "تضمین دسترسی به آموزش و فرصتهای علوم عصری، زنان و دختران را قادر میسازد تا آیندۀ درخشانتری برای همه ایجاد کنند."
یونسکو همچنان بر اهمیت مشارکت زنان در علوم و فناوری تاکید کرده و روز بینالمللی نقشآفرینی زنان و دختران در علوم را فرصت مهم برای ترویج برابری جنسیتی و توانمندسازی آنان خوانده است.
طالبان که از اگست ۲۰۲۱ به اینسو بر افغانستان حاکم اند، زنان و دختران افغان را از حق آموزش به سویۀ بالاتر از صنف ششم و کار در ادارات دولتی و غیردولتی محروم کرده است.
با وصف انتقاد گسترده از رویکرد سختگیرانۀ طالبان بر زنان و دختران در افغانستان حتا از سوی شماری از چهرههای ارشد حکومت این گروه و فراخوان برای تامین حق دسترسی آنان به آموزش، دروازههای دانشگاهها و مکاتب به روی دختران و زنان افغان مسدود مانده است.
صندوق وجهی ملل متحد برای حمایت از کودکان (یونیسف) گفته است که محدودیت طالبان بر آموزش دختران تاثیر "ویرانگر" بر جاگذاشته است، طوریکه ۱.۵ میلیون دختر افغان در جریان ۱۰۰۰ روز محرومیت از آموزش، سه میلیارد ساعت درسی را از دست داده اند.
افزون بر این، بر اساس آمار ملل متحد، ۳۰ درصد دختران افغان حتا به مکاتب ابتداییه شامل نشده و نیز ۱۰۰هزار زن افغان مجبور به ترک تحصیلات شان در دانشگاهها شده اند.
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد گفته است که در حال حاضر یک سوم دانشمندان در جهان زنان اند. به گفتۀ این نهاد "اگر دختران بیشتری در عرصههای علمی مشارکت داشته باشند، جهان از نوآوریها و اختراعات بیشتری بهرهمند خواهد شد و آیندهای روشنتر برای همه رقم خواهد خورد."
گروه