روسیه و اوکراین روز جمعه ۲۲ جولای (۳۱سرطان) قراردادی مهمی را برای بازگشایی بنادر بحیرهٔ سیاه امضا کردند تا غله جات اوکراین به خارج از آن کشور صادر شود و از این طریق، بحران مواد غذایی که پس از تهاجم نظامی مسکو بر کیف ایجاد شده است، کاهش یابد.
این توافق پس از دو ماه مذاکرات به وساطت ملل متحد و ترکیه صورت گرفته است. ترکیه یگانه عضو ناتو است که هم با روسیه و هم با اوکراین روابط خوب دارد و تنگههای منتهی به بحیرهٔ سیاه را در کنترول خود دارد.
انتونیو گوتیریش، سرمنشی ملل متحد، هنگام امضای این توافق در شهر استانبول ترکیه گفت که این توافق شرایط را مساعد می کند تا مقدار قابل ملاحظهای مواد غذایی تجارتی از بنادر اوکراین،اودیسا، چرنومورسک و یوژنی، به خارج از آن کشور صادر شود.
گوتیریش هنگام امضای این توافق گفت : "امروز، مشعلی در بحیرهٔ سیاه وجود دارد. مشعل امید...، امکانات... و آرامش در جهانی که بیش از هر زمان دیگری به آن نیاز دارد."
اوکراین یکی از بزرگترین کشور صادر کننده گندم ، جواری و روغن آفتاب پرست در جهان به شمار میرود، اما تهاجم روسیه و همچنان محاصرۀ بنادر اوکراین از سوی روسیه، روند صادرات را از اوکراین متوقف ساخته است و این مشکل منابع تامین مواد غذایی بسیاری از کشورهای رو به انکشاف را به مخاطره انداخته است. گفته میشود که بسیاری از این بنادر هم اکنون ماین گذاری شده است.
روسیه و اوکراین به تنهایی ۳۰ درصد نیازمندی گندم جهان را تامین میکنند، که تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین در چند ماه گذشته، صادرات غلهجات را از اوکراین به شدت مختل کرده و سبب افزایش نرخ مواد غذایی و نفت شده است.
پیش از جنگ، اوکراین ماهانه از طریق بنادرش ۴.۵ میلیون تن محصولات زراعتی را صادر میکرد که ۱۲ در صد گندم جهان در آن شامل بود.
کشورهای غربی همواره گفته است که تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین سبب بحران غذایی در جهان شده است، اما مسکو میگوید که بحران مواد غذایی در جهان به دلیل تعزیرات کشورهای غربی به میان آمده است.
پس از تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین، کشورهای غربی به خصوص ایالات متحده تعزیرات شدید اقتصادی را بر روسیه وضع کردند. اما وضع این تعزیرات به سایر کشورها نیز از جمله کشورهای عضو اتحادیهٔ اروپا تاثیر منفی برجا گذاشته است.