بریتانیا نخستین کشور جهان خواهد بود که با تجویز القاح آزمایشگاهی، خلقت انتخابی جنین را با استفاده از DNA سه فرد اجازه می دهد. مجلس نمایندگان بریتانیا روز سه شنبه با بیش از ۷۵ درصد رای مثبت قانونی را در این مورد تصویب کرد.
دای اوکسی رایبونوکلیک اسید یا DNA زنجیر های پروتینی اند که در تمام حجرات موجود بوده و خواص ارثی را از یک نسل به نسل دیگر انتقال می دهند.
با استفاده از القاح آزمایشگاهی می توان از انتقال آن خواص ارثی مادر به جنین جلوگیری کرد که سبب بیماری های جدی چون تشوشات قلبی و روانی در نوزاد می شود، اما به گفتۀ منتقدین این اقدام گامی به سوی خلقت "کودکان طراحی شده" خواهد بود.
در سرتاسر جهان، از هر ۶۵۰۰ کودک یکی مبتلا به بیماری های بی درمان مایتوکاندریایی اند که می توان با دگرگون سازی وراثتی میزان ابتلا به این ناجوری را کاهش داد و القاح آزمایشگاهی می تواند این زمینه را فراهم سازد.
مایتوکاندریا ساختمان های کوچکی اند که تقریباً در داخل هرحجره موجود بوده و مواد غذایی را به انرژی قابل استفاده مبدل می سازد. این ساختمان های ظریف خود دارای DNA استند که اوصافی چون مشخصات ظاهری را متاثر نمی سازند.
مایتوکاندریا های ناقص تنها از تخمۀ مادر به نوزاد منتقل شده و سبب بیماری هایی چون آفات دماغی، ضعف عضلی، عدم کفایۀ قلب و کوری می شوند.
مقام های ارشد صحی بریتانیا با حمایت از این طرح می گویند که مادران باید این فرصت و حق را داشته باشند تا به دور از دغدغۀ انتقال خواص زیانبار ارثی، نوازادان شان را به دنیا بیاورند.
اما منتقدین این طرح می گویند که تصویب این قانون می تواند در آینده به نژاد سازی کودکان طراحی شده منتهی شود.
کلیسای رومن کاتولیک که مخالف هر نوع تخنیک مصنوعی باروری است یکجا با کلیسای انگلستان با این طرح مخالفت کرده است.
با این روش جدید DNA هستۀ حجرات پدر و مادر با DNA مایتوکاندریای زن صحتمند اهدا کننده یکجا می شود. در نهایت جنینی که به بار می آید حدود ۰.۱ در صد DNA خود را از فرد اهدا کننده خواهد داشت و آنرا نسل به نسل انتقال خواهد داد.
مخالفین این طرح در ایالات متحده می گویند که مشکل اساسی استفاده از این روش این است که یک نوزاد همزمان دارای دو مادر بیولوژیک می باشد. آنان استدلال می کنند که قانونمند ساختن این طرح روزی سبب خواهد شد که والدین این شانس را داشته باشند که کودکان شان را مطابق خواست شان به دنیا بیاورند.
تا کنون روش درمانی تعویض مایتوکاندریا در هیچ جای دنیا منظور نشده است. ادارۀ مواد غذایی و دوایی ایالات متحده سال گذشته روشی را که امروز پارلمان بریتانیا به آن رای داد، مورد غور قرار داد اما تصمیم گرفته شد که تطبیق آن بالای انسان بسیار زود است.