اسناد فاش شدۀ کریدت بانک سویس حاکی از آن است که اختر عبدالرحمان خان، رییس پیشین ادارۀ استخبارات نظامی پاکستان (آی اس آی) میلیونها دالر کمکهای خارجی به احزاب مجاهدین افغانستان را مدیریت کرده و گمانهزنی هایی در مورد اختلاس و دستبرد به این پولها وجود دارد.
افشاگری تازه نشان داده است که چگونه میلیاردها دالر به حساب سران کشورها، مقامهای استخباراتی، متشبثین زیر تحریم و ناقضان حقوق بشر در این بانک جمع شده است.
هنگامی که احزاب جهادی افغان بر ضد تهاجم قشون سرخ اتحاد شوروی پیشین بر افغانستان میجنگیدند، ایالات متحده، عربستان سعودی و شماری از کشورهای دیگر از طریق پاکستان به آنان کمک مالی فراهم میکرد که این پولها در کریدت بانک سویس جمع میشد.
روزنامۀ نیویارک تایمز گزارش داده است که پولهای کمک شده به مجاهدین افغان از حساب کریدت بانک سویس به ادارۀ استخبارات نظامی پاکستان به ریاست جنرال اختر عبدالرحمان انتقال مییافت تا از آن برای آموزش و فراهم آوری امکانات و تسلیحات به تنظیمهای جهادی در افغانستان استفاده شود.
نیویارک تایمز گزارش داده است که در سال ۱۹۸۵، درست در زمانیکه رونالد ریگن، رییس جمهور پیشین ایالات متحده دستور نظارت بیشتر بر کمکهای امریکا به مجاهدین افغان را صادر کرد، حسابی به نام سه فرزند جنرال اختر در کریدت بانک سویس باز میشود که بر اساس این گزارش در سال ۲۰۰۳ حدود ۳۰۷ میلیون دالر در این حساب موجود بود.
شش ماه پس از افتتاح حساب نخست، حساب دیگری به نام فرزند دیگر جنرال اختر در این بانک سویسی باز میشود که بر اساس گزارشها و اسناد فاش شده، در سال ۲۰۱۰ میلادی حدود ۹.۲ میلیون دالر در این حساب وجود داشت.
دو فرزند این جنرال پاکستانی از ابراز نظر در مورد این حسابات امتناع ورزیده و یک فرزند وی گزارشهای نشر شده را "نادرست" خوانده است.
اختر عبدالرحمان از سالهای ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۷ رییس آی اس آی بود و در اگست ۱۹۸۸ در سانحۀ هوایی یکجا با جنرال ضیاالحق، حاکم پیشین نظامی پاکستان کشته شد و هیچگاهی به سرقت پول های کمک شده به مجاهدین افغان متهم نشد.
نشر این گزارش در رسانهها با واکنش گسترده روبرو شده است، شمار زیاد کاربران افغان گفته اند که مقامهای پاکستانی همواره از جنگ و جهاد در افغانستان، برای خود تجارت و منبع درآمد ساخته اند.
خواجه محمد آصف، وزیر خارجۀ پیشین پاکستان نیز در یک پیام تویتر نگاشته است: "امروز افغانستان غرق در گرسنگی و غربت است...جهاد ۴۰ ساله در افغانستان نسلهای افغان را تباه کرد و در پاکستان این جهاد نسلهای برخی مردم را میلیاردر ساخت."
شخصی که خود را افشاگر خوانده است، اطلاعات در مورد ۱۸۰۰ حساب در کریدت بانک سویس را به روزنامۀ آلمانی سویددویچه زیتوگ سپرده است که در این حسابها مجموعاً بیش از ۱۰۰ میلیارد دالر موجود است. این حسابها بین سالهای ۱۹۴۰ تا ۲۰۱۰ باز شده است.
روزنامۀ یاد شده این اطلاعات را در اختیار پروژۀ گزارشدهی فساد و جرایم سازمانیافته و ۴۶ نهاد خبری به شمول روزنامۀ نیویارک تایمز قرار داده است.
بر اساس گزارشها حسابی به نام ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن نیز در این بانک وجود دارد که در آن میلیونها دالر پول جمع شده است. فرزندان حسنی مبارک، رییس جمهور پیشین مصر از دیگر کسانی است که در این بانک حساب و پول داشته اند.
پس از این افشاگری و بازتاب گستردۀ رسانهای آن، کاندیس سن، سخنگوی این بانک سویسی با نشر بیانیهای ادعاها در مورد دست داشتن بانک کریدت سویس را در تخطی های گزارش شده در رسانهها رد کرده است. خانم سن گفته است که اکثر حسابهایی که اطلاعات آن فاش شده است به دههها قبل بر میگردد، زمانیکه به گفتۀ وی "قوانین، عملکردها و توقعات نهادهای مالی بسیار متفاوت از آنچه بود که اکنون میباشد."
اوراق پاندورا که سال گذشته فاش شد و پیش از آن اوراق پارادایس و اوراق پاناما که به ترتیب در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۶ نشر شد، همه از حسابها و معاملات مخفی بانکی برخی رهبران، چهرههای شناخته شده و سرمایهداران پرده برداشته است که در آن اسناد نیز نام رهبران و چهره های پاکستانی به چشم میخورد.