صدها رهبر جهان، سیاستمداران قدرتمند، ثروتمندان، افراد مشهور، رهبران مذهبی و فروشندگان مواد مخدر، به پنهان نگهداشتن سرمایهگذاریهای شان که به تریلیاردها دالر بالغ میشود، متهم شده اند.
کنسرسیوم بین المللی روزنامه نگاران تحقیقی روز یکشنبه گزارشی را زیر نام "اوراق پاندورا" نشر کرد که بر اساس بررسی کم و بیش ۱۲ میلیون سند به دست آمده از ۱۴ شرکت مختلف در سراسر جهان، تهیه شده است. در تهیۀ این گزارش ۶۰۰ خبرنگار ۱۵۰ رسانه از ۱۱۷ کشور جهان حصه گرفته اند.
در میان بیش از ۳۳۰ سیاستمدار برحال و پیشین که به اتهام پنهانکاری مالی معرفی شده اند، نام ملک عبدالله دوم پادشاه اردن، تونی بلیر، صدر اعظم پیشین بریتانیا، آندره بابیش، صدراعظم جمهوری چک، اوهورو کنیاتا، رییس جمهور کینیا، گیلرمو لاسو، رییس جمهور اکوادور و عمران خان، صدر اعظم پاکستان و ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه به چشم میخورد.
عمران خان شخصاً به کدام خلافکاری متهم نشده است، اما اعضای حلقۀ نزدیک بوی به شمول شوکت فیاض احمد ترین، وزیر مالیۀ کابینۀ وی به پنهان کردن میلیونها دالر و سرمایهگذاری آن در شرکتها یا جایدادهای محرم متهم شده است.
در این گزارش آمده است که اکثر این سرمایهگذاریها به خاطر گریز مالیاتی و پنهان کردن سرمایهها به دلایل دیگر صورت گرفته است.
واکنشها به اسناد پاندورا
روسیه روز دوشنبه چهارم اکتوبر (۱۲ میزان) افشاگریهای اوراق پاندورا را "ادعاهای غیر موجه" خواند و آن رد کرد.
عمران خان، صدر اعظم پاکستان نیز در یک پیام تویتر وعده سپرده است که، در صورت ضرورت، حکومت وی در مورد تمام شهروندان آن کشور که نام شان در این اوراق ذکر شده است، بررسی خواهد کرد.
قصر شاهی اردن روز دوشنبه گفت که این چیز مخفی نیست که ملک عبدالله املاک در ایالات متحده و بریتانیا دارد اما افشا نکردن علایق شاه اردن به دلایل امنیت و حفظ حریم خصوصی بوده است.
بر اساس اسناد بهدست آمده، ملک عبدالله، متحد نزدیک ایالات متحده، بیش از ۱۰۰ میلیون دالر را برای خانههای مجلل در انگلستان و ایالات متحده سرمایهگذاری کرده است.
لبیب کمهاوی، یک تحلیلگر اردنی روز دوشنبه گفت که گزارش جدیدی که ملک عبدالله دوم را متهم به نادرستی در خرید خانه های مجلل در خارج از کشور میکند، برای پادشاه "زیان آور" خواهد بود.
کمهاوی گفت: "البته که این کار زیان آور است. واقعیت که این اطلاعات منتشر شد، نه تنها برای ملک عبدالله بلکه برای هر کسی که در موقف او باشد، بسیار صدمه وارد میکند، به خصوص اینکه اردنی ها واقعاً از نظر اقتصادی رنج میبرند."
بوریس جانسن، صدراعظم بریتانیا، پس از نشر این گزارش و ادعاهای مبنی بر دست داشتن یک اهدا کننده بزرگ حزب محافظهکار بریتانیا در یک رسوایی بزرگ مخابراتی، اعلام کرد که کمکهای مالی به حزب محافظه کار مورد بررسی قرار میگیرد.
صدر اعظم بریتانیا گفت: "من امروز این گزارش را دیدم. اما تنها چیزی که میتوانم در مورد آن بگویم این است که همه این کمکها به روش عادی و مطابق با قوانین تعیین شدۀ دولتی، بررسی می شوند."