با وصف افزایش صادرات نفت خام روسیه و مشتریان جدید برای آن، درآمد این کشور از بابت فروش نفت کاهش یافته است.
نشریه بلومبرگ گزارش داده است که روسیه در چند هفتهٔ گذشته روزانه ۳.۶۶ میلیون بیرل نفت خام را صادر کرده است که بلندترین میزان صادرات نفت آن کشور از آغاز سال ۲۰۲۲ به اینسو میباشد.
بخش زیاد صادرات نفت روسیه به چین و هند رفته و مقدار کمتری نیز به مصر و ترکیه ارسال میشود.
پیش از تهاجم نظامی بر اوکراین در فبروری ۲۰۲۲، روسیه هر روز ۱.۵ میلیون بیرل نفت خام به اتحادیه اروپا صادر میکرد. اما پس از جنگ اوکراین، کشورهای غربی تجارت نفت را با روسیه تقریباً به صفر رسانده و تنها بلغاریا نفت خام روسیه را وارد میکند.
استیفن لگ، استاد دانشگاه سنت گالن در سویس، به صدای امریکا گفت: "نفت خام را که روسیه به اروپا صادر میکرد حالا به مصر و هند عرضه میکند. بنابراین روسیه خریداران دیگری یافت کرده و اتحادیه اروپا در عوض به دنبال تامین کنندگان دیگر بوده که آن را پیدا کرده است."
با وجود یافتن خریداران جدید، عواید نفت روسیه به دو سوم حصه کاهش یافته که علت عمدهٔ آن تحریمهای غرب است. کرملین هفتهٔ گذشته گفت که صادرات نفت خام روسیه ماه گذشته با ۶۴ درصد کاهش به ۶.۴ میلیارد دالر رسیده است.
استیفن لگ گفت: "روسیه از این تعزیرات متضرر شده است. به معلومات نظر بیاندازید. بلی آنها خریداران تازه یافته اند، اما نرخ پایینتر شده است. نفت روسیه با تخفیف نسبت به سایر انواع نفت به فروش میرسد. و خریداران جدید مثل مشتریان پیشین جذاب نیستند."
به گزارش خبرگزاری رویترز، خریداران تازهٔ نفت روسیه همچنین در فاصله دورتر استند که حد اوسط زمان انتقال آن ۱۶ تا ۱۸ روز است درحالی که پیش از جنگ اوکراین، زمان انتقال نفت از روسیه به کشورهای همسایهٔ اروپایی آن بین چهار تا شش روز بود.
استیفن لگ میگوید که مدت زمان انتقال، در کل بر درآمد ناشی از فروش نفت اثر منفی دارد.
غرب تلاش میورزد تا متحدین خود مثل هند را تشویق کند که نفت روسیه را کمتر وارد کند.
تحلیلگران می گویند که مقداری از نفت روسیه احتمالاً هنوز هم به بازارهای اروپایی میرسد. ردیابی نفت خام هنوز دشوار است زیرا به آسانی با سایر محمولهها در کشورهای ترانزیت یا در مسیر انتقال مخلوط شده میتواند.
پیچیدگی شرکتهای انتقالاتی و کاهش کشتیهای انتقال نفت خام ، به دشواری تعزیرات اعمال شده میافزاید.