دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، روز دوشنبه ۲۱ جنوری (دوهم دلو) فرمان خروج ایالات متحده را از توافقنامۀ جهانی اقلیم که بیشتر به نام توافق پاریس شناخته میشود، صادر کرد.
این اقدام ترمپ با واکنشهای گسترده در سطح بین المللی در حالی روبرو شده است که کشورهای جهان برای کاهش تولید گازهای گلخانهای به منظور جلوگیری از گرم شدن جو زمین تلاش میکنند.
ملل متحد:
سایمن ستیل، مقام مسوول ملل متحد در امور تغییر اقلیم، از پیامدهای این اقدام هشدار داده و به پیوستن کشورها به این "توافق سازنده" تاکید کرده است.
ستیل گفت: "پذیرا بودن از انرژی پاک در جهان به مفهوم مفاد گسترده، ایجاد میلیونها شغل صنعتی و هوای پاک خواهد بود. انکار از آن، این سرمایه را تنها با اقتصادهای رقابتی سرازیر کرده و آفات طبیعی مانند خشکسالیها، آتشسوزیها و طوفانهای بزرگ وخیمتر شده و منجر به تخریب املاک و تشبثات، آسیب به تولید غذا و تورم اقتصادی خواهد شد."
این مقام ملل متحد گفته است که در توافقنامۀ پاریس باز بوده و از همۀ کشورها برای پیوستن به آن استقبال میشود.
چین:
ماو نینگ، سخنگوی وزارت خارجۀ چین، گفته است که بیجینگ از این اقدام ایالات متحده نگران است. هرچند این کشور یکی از بزرگترین تولید کنندگان گازهای گلخانهای در جهان است.
ماو گفته است: "تغییر اقلیم یک آزمون مشترک است که تمام بشریت با آن روبرو است. هیچ کشوری نمیتواند از شر آن در امان باشد و هیچ کشوری نمیتواند در برابر آن مصوون باشد."
برازیل:
مارینا سیلوا، وزیر محیط زیست برازیل، نیز از این اقدام رییس جمهور ایالات متحده ابراز نگرانی کرده و آن را اقدام مغایر با شواهد علمی خوانده است.
سیلوا گفته است: "رییس جمهور ترمپ در سخنرانی در مراسم تحلیف خود به تایید بدبینانهترین پیشبینیها در مورد زمانهای چالشبرانگیز آینده شروع کرد. نخستین اعلامیههای او علیه حمایت از انتقال انرژی، مبارزه با تغییرات اقلیم و ارزش گذاشتن به انرژیهای تجدیدپذیر است."
این مقام برازیلی گفته است: "این اقدام مخالف پالیسیهایی است که توسط شواهد ارایه شدۀ علمی و عقل سلیم از واقعیت رویدادهای وخیم جوی، به شمول کشور خودش، هدایت میشوند."
اتحادیه اروپا:
ووپکی هوکسترا، کمیشنر اتحادیه اروپا در امور تغییر اقلیم، این اقدام ترمپ را "تاسفآور" خوانده و به تعهد این اتحادیه برای رسیدگی به مشکل تغییر اقلیم تاکید کرده است.
هوکسترا گفته است: "این واقعاً انکشاف تاسفآور است که بزرگترین اقتصاد جهان و یکی از نزدیکترین متحدان در مبارزه علیه تغییر اقلیم، از توافقنامۀ پاریس پا برون میکشد. با وصف این عقبگرد، ما به کار با ایالات متحده و شرکای بینالمللی برای رسیدگی به موضوع مبرم تغییر اقلیم، متعهد باقی میمانیم...توافقنامۀ پاریس بنیاد قوی داشته و باقی میماند."
سازمان جهانی هواشناسی:
کلیر نولیس، سخنگوی سازمان جهانی هواشناسی، گفته است که ایالات متحده خود بزرگترین آسیب را از تغییر اقلیم متقبل شده و بر ضرورت توافقنامۀ پاریس تاکید کرده است.
نولیس گفت: "بر اساس آمار حکومت ایالات متحده، این کشور از سال ۱۹۸۰ به اینسو بیش از ۴۰۰ آفت مرتبط به هوا و اقلیم را تجربه کرده است...ضرورت برای توافقنامۀ پاریس بیش از هر وقت دیگر فوری است."
دونالد ترمپ در نخستین دور نخست ریاست جمهوری خود در سال ۲۰۱۷ نیز با صدور فرمانی دستور خروج ایالات متحده را از توافقنامۀ تغییر اقلیم پاریس داده بود.
ایالات متحده در سال ۲۰۱۵ و در دوره ریاست جمهوری براک اوباما، توافقنامه تغییر اقلیم پاریس را امضا و تعهد کرد که تا سال ۲۰۲۵ حدود ۲۶ تا ۲۸ در صد تولید گاز کاربن دای اوکساید را کاهش خواهد داد.
توافقنامه تغییر اقلیم پاریس را ۱۹۵ کشور امضا کرده است و از رهگذر حقوقی یک توافقنامه الزام آور است اما جنبههای تنفیذی آن ضعیف میباشد.
در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاری رویترز استفاده شده است.
گروه