سرطان شش عمدهترین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در جهان بوده و دود کردن سگرت در ایجاد سرطان شش عامل اساسی پنداشته میشود.
با کاهش شمار کسانی که سگرت دود میکنند، آمار ابتلا به سرطان شش نیز در جهان در سالهای پسین کاهش یافته است.
با اینحال، میزان مرگ و میر بیماران مبتلا به سرطان شش بلند بوده و هنوز هم ۷۵ درصد مبتلایان در جریان پنج سال پس از تشخیص میمیرند.
یک تحقیق جدید نشان داده است که ترک سگرت منجر به کاهش خطر ابتلا به سرطان و مرگ ناشی از آن میشود، هرچند نجات از شر این آفت به پیمانهٔ زیاد مربوط به زمانی است که یک فرد سگرت دود کرده است و نیز اینکه چه زمانی تصمیم به ترک آن گرفته است، پیش از ابتلا به سرطان یا پس از آن.
دیفید کریستیانی، استاد پوهنتون هاروارد و همکارانش بیش از ۵۵۰۰ بیمار مبتلا به سرطان را بین سالهای ۱۹۹۲ تا ۲۰۲۲ زیر بررسی گرفتند.
از شرکت کنندگان این تحقیق که نتایج آن چند روز پیش در ژورنال انجمن طبی امریکا نشر شد، خواسته شد تا در مورد تاریخچهٔ دود کردن سگرت شان معلومات مشرح ارایه کنند و بگویند که در کدام سن به دود کردن سگرت شروع کردند، روزانه چقدر سگرت دود میکردند و نیز اینکه آیا سگرت را ترک کرده اند و چه زمانی ترک کرده اند.
از جمع شرکت کنندگان این مطالعه ۳۳۰۸ نفر شان در گذشته سگرت دود کرده بودند،۱۴۹۱ نفر در جریان مطالعه نیز عادت به دود کردن سگرت داشتند و ۷۹۵ نفر آنان هرگز سگرت دود نکرده بدند.
در جریان مطالعه، نزدیک به ۷۰ درصد بیماران درگذشتند. دانشمندان پیبردند که خطر مرگ در مقایسه با کسانیکه هرگز سگرت دود نکرده بودند، ۶۸ درصد بلندتر در بیمارانی بود که هنوز هم سگرت دود کرده و ۲۶ درصد بلندتر در نزد کسانی بود که ترک سگرت کرده بودند.
یافتهها نشان داد که کسانیکه پیش از تشخیص سرطان شش سگرت را ترک کرده بودند، چانس بیشتر زنده ماندن داشتند و به هرپیمانه که زمان ترک سگرت با زمان تشخیص سرطان بیشتر بود، به همان اندازه خطر مرگ کمتر بود.
بر اساس یافتههای سازمان جهانی صحت، تنباکو جان نصف مصرف کنندگان خود را میگیرد و سالانه بیش از هشت میلیون نفر در اثر مصرف تنباکو جان میبازند که در این میان ۱.۲ میلیون نفر کسانی اند که خود سگرت دود نکرده و به گونهٔ غیرمستقیم با دود سگرت دیگران معروض میشوند.
بیش از ۱.۳ میلیارد نفر در جهان سگرت دود میکنند که بیش از ۸۰ درصد آنان در کشورهای فقیر یا دارای سطح درآمد متوسط زندگی میکنند.