گزارشگران بدون مرز روز جمعه ۳۰ دسمبر (نهم جدی) در یک گزارش تحلیلی گفته است که در ۲۰ سال گذشته ۱۷۰۰ خبرنگار در سراسر جهان کشته شده اند که به طور متوسط سالانه بیش از ۸۰ روزنامه نگار میشود.
گزارشگران بدون مرز (RSF) که مقر اصلی آن در شهر پاریس، پایتخت فرانسه است، گفته است که دو دههٔ گذشته–بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۲۲ میلادی – به خصوص برای آنعده از خبرنگاران مرگبار بوده است که در صدد اطلاع رسانی برای مردم بودند.
کریستف دلور، رییس عمومی گزارشگران بدون مرز، گفته است که افردیکه در دو دههٔ گذشته کشته شده اند، شامل " چهره ها، شخصیت ها، استعدادها و تعهد کسانی است که به خاطر جمع آوری اطلاعات، جستجوی حقیقت و اشتیاق خود به روزنامه نگاری جانهای شان را هزینه کرده اند."
بر اساس این گزارش، در ۲۰ سال گذشته، عراق و سوریه خطرناکترین کشورها برای خبرنگاران بوده که مجموعاََ ۵۷۸ خبرنگار در این دو کشور کشته شده اند که یک سوم حصهٔ خبرنگارانی را تشکیل میدهند که در این مدت در سراسر جهان کشته شده اند.
پس از عراق و سوریه، مکسیکو با ۱۲۵ کشته، فلیپین ۱۰۷ کشته، پاکستان ۹۷ کشته، افغانستان ۸۱ کشته و سومالیا ۷۸ کشته به ترتیب در رده سوم تا هفتم قرار گرفته اند.
بر اساس این گزارش، سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ به دلیل جنگ در سوریه "تاریکترین" سال برای خبرنگاران بوده است. گزارشگران بدون مرز گفته اند که در سال ۲۰۱۲ میلادی ۱۴۴ و در سال ۲۰۱۳ میلادی ۱۴۲ گزارشگر در سوریه کشته شدند.
پس از سال ۲۰۱۳، میزان کشته شدگان خبرنگاران در سوریه به تدریج تا سال ۲۰۱۹ میلادی کاهش یافت.
نفوذ پوتین
اما میزان کشته شدگان خبرنگاران در سال ۲۰۲۲ میلادی بار دیگر پس از آن افزایش یافت که روسیه تهاجم نظامی خود را در ماه فبروری بر اوکراین آغاز کرد. بر اساس این گزارش، در سال روان میلادی ۵۸ گزارشگر در هنگام انجام وظیفه کشته شده اند، در حالیکه شمار خبرنگارانی که در سال ۲۰۲۱ در سراسر جهان کشته شدند، به ۵۱ نفر میرسد.
از آغاز تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین، هشت گزارشگر در اوکراین کشته شده، در حالیکه در ۱۹ سال گذشته، ۱۲ خبرنگار در آن کشور کشته شده بودند.
گزارشگران بدون مرز گفته است که در حال حاضر پس از روسیه، اوکراین خطرناکترین کشور اروپایی برای خبرنگاران به شمار میرود. در دو دههٔ گذشته در روسیه ۲۵ گزارشگر کشته شده است.
بر اساس گزارش گزارشگران بدون مرز، پس از آنکه ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، به قدرت رسید، این کشور شاهد حملات سیستماتیک علیه آزادی مطبوعات بوده است.
در سایر کشورهای اروپایی، ترکیه و فرانسه، خطرناکترین کشورها برای کار خبرنگاری تلقی میشود.
گزارشگران بیشتر در کشورهایی با خطر مواجه اند که در آن جنگ مسلحانه رخ میدهد. اماگزارشگران بدون مرز تاکید دارد "در کشورهای که جنگ به صورت رسمی هم وجود ندارد، الزاماََ برای خبرنگاران مصوون نیستند" زیرا در برخی از این کشورها شمار خبرنگارانی که کشته میشوند، تقریباََ در صدر فهرست کشورهایی قرار دارد که در آن جنگ مسلحانه جریان دارد.
در این گزارش آمده است که در واقع بیشتر خبرنگاران در دو دههٔ گذشته در "مناطق صلحآمیز" کشته شده اند، زیرا این گزارشگران مصروف تهیهٔ گزارشهای تحقیقی در مورد جرایم سازمان یافته و فساد اداری بوده اند.
بر اساس این گزارش، ۵۰ در صد گزارشگران در کشورهای قارهٔ امریکا به خصوص مکسیکو،برازیل، کولمبیا و هندوراس، کشته شده اند.
گزارشگران بدون مرز گفته است که "امروزه امریکا به وضوح خطرناک ترین قارهٔ جهان برای رسانهها میباشد."