طی چند روزی که خبر توقیف چهار مرد به اتهام خیانت ملی در ارتباط به استخبارات سایبری و امنیت داخلی روسیه به نشر رسید، تئوری های توطئه و حدس و گمان ها در مورد این قضیه سراسر مسکو را فرا گرفته است.
آیا این عواقب رخنه کامپیوتری یا هک روسیه در انتخابات ایالات متحده است؟ آیا این افراد بخشی از تلاش روسیه برای یافتن جاسوسی است که ممکن از این هک به سازمان های اطلاعاتی امریکا خبر داده است؟ آیا کدام جدال قدرت در داخل ادارات استخباراتی روسیه جریان دارد؟ این ها از جمله سوالاتی است که در مسکو سرزبان هاست.
جزئیات این قضیه هنوز روشن نیست و مقام های دولتی روسیه در این مورد در ملای عام صحبت نکرده اند. رسانه های روسی گزارش های هراسناک، اغلب متناقض و جزئیاتی را ارائه میدهند که تصور میشود توسط مامورین مخالف حکومت در ادارات استخباراتی به بیرون درز کرده است.
ارتباط دادن این توقیف ها به انتخابات امریکا به مفهوم پیوند دادن شماری از افراد مشکوک در جهان اینترنت روسیه به این رخنه سایبری میباشد.
ایوان پافلوف، وکیل مدافع روسی، متخصص در امور خیانت ملی، که رسماً در مورد این قضیه با خبرگزاری اسوشیتد پرس صحبت کرده است تائید کرد که حداقل چهار نفر به اتهام خیانت ملی توقیف شده اند اما او از دادن جزئیات بیشتر در مورد، خودداری کرد.
جاسوسان امریکایی در روسیه
ادارات استخباراتی امریکا در اوایل ماه جنوری اعلام کرد که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه شخصاً دستور کمپاین هک کردن سیستم انترنتی انتخابات امریکا را به هدف ضرر رساندن به هیلری کلینتن صادر کرده بود. بر اساس این فرمان از یک گروه به نام "فنسی بیر" برای هک کردن ایمیل های کسانی که برای کمیته ملی دیموکرات ها کار میکنند، استفاده شده بود. در گزارش غیر سری ادارات استخبارات امریکا، چگونگی کشف این اطلاعات ذکر نشده و روسیه این اتهامات را رد کرده است.
مارک گیلوتی، کارشناس امور ادارات امنیتی روسیه و پژوهشگر ارشد در انستیتوت روابط بین المللی مستقر در پراگ میگوید تصور میکرد که منابعی در داخل استخبارات روسیه، برای استخبارات امریکا، کار میکنند.
یکی از افرادی که هفته قبل در این ارتباط در روسیه توقیف شد روسلن ستویانوف، رئیس یک شرکت امنیت سایبری روسیه است. ستویانوف از اوایل سال ۲۰۰۰ برای واحد جرایم سایبری وزارت داخله روسیه کار می کرد و در سال ۲۰۱۲ در شرکت امنیت سایبری کاسپرسکی استخدام شده بود. این شرکت میگوید اتهامات علیه ستویانوف به دوران کارش قبل از پیوستن به آن شرکت، ارتباط دارد.
سه نفر دیگری که توقیف شده اند بر اساس گزارش رسانه ها در بخش جرایم سایبری اداره امنیت داخلی کار می کردند.
به گزارس روزنامه نوفاییا گزت که مخالف حکومت روسیه است و گزارش برایان کربز، خبرنگار امریکایی، شواهد علیه این افراد، توسط ولادیمیر فومنکو به استخبارات روسیه ارسال شده است. گفته میشود فومینوکی ۲۶ ساله که سال قبل به عنوان مالک خدمات انترنتی معرفی شده بود که سیستم های انتخاباتی ایالت های اریزونا و ایلنوی امریکا را هک کرده بود، برای انتقام جویی این شواهد را ارائه داده است.
کربز، خبرنگار امریکایی می گوید که سیرگی میخائیلوف، رئیس مرکز اطلاعات امنیتی، اداره امنیت فدرال روسیه که یکی از افراد توقیف شده میباشد در طول سال ها جزئیات برنامه جرایم سایبری روسیه را به مقام های امنیتی امریکا و خبرنگاران امریکایی راپور داده بود. حتی آژانس خبری انترفکس روسیه گزارش داده است که میخائیلوف و یک همکار دیگرش اطلاعاتی را به اداره مرکزی استخبارات امریکا CIA ارسال داشته بودند، اداره مرکزی استخبارات امریکا از صحبت در اینمورد خوداری کرده است.
میخائیلوف در یک گرد هم آیی افسران استخباراتی دستگیر شد، که گفته میشود شکل این دستگیری به اصطلاح هشداری به دیگران بود.
تیوری دیگری که سر زبان هاست این است که توجه از رخنه سایبری به سیستم انتخابات امریکا را به یک جانب دیگر معطوف کنند. روزنامه های که ارتباط نزدیک با سازمان های استخباراتی روسیه دارند می گویند که مامورین اداره امنیت فدرال روسیه اطلاعات حساس را به یک گروه از هکر ها داده اند تا از این طریق از افراد سرشناس و سیاست مداران روسیه، باج گیری کنند.
اما اندری سولداتوف، که سالهاست ادارات امنیتی روسیه و انترنت را مورد مطالعه قرار داده است می گوید توقیف های اخیر در مسکو واضحاً نشان میدهد که مامورین استخباراتی و هکر های روسی با هم در هک کردن سیستم حزب کمیته ملی دموکرات ها در امریکا همکار بوده اند.
گزارش: AP
برگردان: ژیلا سمیعی