جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده می گوید که بشارالاسد، رئیس جمهور سوریه در مورد اشتراک در مذاکرات روی آینده سیاسی سوریه ابراز آمادگی کرده است.
وزیر خارجه امریکا گفت:"کشور های شامل در این مذاکرات برای ما گفتند که او (بشارالاسد) آماده است تا به صورت جدی عمل کند، هیئتی را برای انجام مذاکرات ارسال نماید و آماده پیوستن در مذاکرات واقعی است."
آقای کری که پس از پایان دور دوم مذاکرات صلح سوریه روز شنبه در ویانا در یک نشست خبری مشترک با سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و استیفن دی مستورا، نماینده ویژه ملل متحد برای سوریه صحبت می کرد افزود که اکنون بحران سوریه تنها مشکل آن کشور نمی باشد.
جان کری گفت که تاثیرات جنگ سوریه در بسیاری کشور ها به چشم می خورد.
او از سرازیر شدن مهاجرین سوری به کشور های منطقه، اروپا و دیگر نقاط جهان به عنوان تاثیرات فرا مرزی جنگ داخلی سوریه یاد کرد. آقای کری همچنین گفت که بحران سوریه سبب شده تا دهشت افگنان خارجی به سوریه آمده و به صفوف گروه دولت اسلامی بپیوندند.
حملات جمعه شب در پاریس موضوع اصلی مذاکرات صلح سوریه را که شناسایی گروه های میانه رو و گروه های دهشت افگن مخالف حکومت سوریه بود، تحت شعاع قرار داد.
در مورد چگونگی شناسایی گروه های مخالف سوری که باید در مذاکرات صلح اشتراک کنند، چیزی گفته نشده است اما در بیانیه مشترک مذاکرات ویانا آمده که این گروه ها باید متعهد به برخی اصول باشند، چون "خاصیت غیر فرقه ای سوریه" و صدمه نرساندن به نهاد های دولتی آن کشور.
برگزاری انتخابات و برقراری آتش بس در سوریه
کشور های شامل در این مذاکرات به شمول عربستان سعودی، ایران، ترکیه و پنج عضو دایمی شورای امنیت ملل متحد طرحی را پیشنهاد کردند که به اساس آن مذاکرات رسمی بین حکومت سوریه و مخالفین باید تا اول جنوری سال آینده میلادی آغاز گردد.
سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفت که کشور های دخیل در مذاکرات ویانا حمایت شان را از ایجاد یک حکومت معتبر و همه شمول در سوریه تا شش ماه آینده نیز اعلام کردند.
آقای لاوروف افزود:"ما از نمایندگان حکومت و مخالفان در سوریه می خواهیم روی یک حکومت متحد یا نوعی از حکومت وحدت ملی توافق کنند تا پس از آغاز روند مذکرات، در ظرف شش ماه به مسایل کنونی رسیدگی نمایند."
به اساس طرح که روز شنبه پیشنهاد شد، قرار است انتخابات آزاد و عادلانه در سوریه در ظرف ۱۸ ماه برگزار شود.
جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده گفت به محض اینکه حکومت سوریه و نمایندگان گروه های مخالف حکومت گام های مقدماتی را در جهت روند انتقال قدرت تحت نظارت ملل متحد بردارند، آتش بس در سوریه نافذ خواهد شد.
گروه دولت اسلامی و جبهه النصره - یک گروه وابسته به شبکه القاعده شامل این آتش بس نخواهد بود.
با وجود پیشرفت های اخیر در مذاکرات صلح سوریه، اختلافات بین ایالات متحده و روسیه روی سرنوشت بشارالاسد، رئیس جمهور سوریه همچنین پا برجاست.
سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفت که تعیین سرنوشت اسد مسؤولیت مردم سوریه می باشد.
قرار است کشور های شامل در مذاکرات ویانا به منظور بررسی پیشرفت در روند صلح سوریه طی یک ماه دیگر یک بار دیگر با هم ملاقات کنند.