خانواده سلطانی در آستانه تکمیل مراحل پرونده خود برای اسکان مجدد در ایالات متحده بود، اما پس از آنکه دونالد ترمپ، رییس جمهور جدید ایالات متحده، به تاریخ ۲۰ جنوری فرمان اجرایی برای توقف مهاجرت به امریکا را امضا کرد، روند اسکان مجدد آنها نیز متوقف شد.
احمد ظاهر سلطانی ۵۰ ساله که چند ماه قبل همراه با همسر و چهار کودکاش به پاکستان رفت، میگوید که فرمان اجرایی ترمپ: "یک نوع نگرانی را به ما، به فامیلهای ما و تمام مهاجرین به بار آورده که اصلاًخواب از چشمان ما پریده."
سلطانی در مورد نگرانی خود و اعضای خانواده اش نسبت به فرمان اجرایی رییس جمهور ترمپ افزود: "مه خودم همراه فامیل تقریباً ۷۲ ساعت میشه که اصلا خواب نکردیم."
ترمپ فقط چند ساعت پس از آنکه به عنوان چهل و هفتمین رییس جمهور ایالات متحده مراسم تحلیف را به جا آورد، فرمان اجرایی را امضا کرد که بر اساس آن، برنامه ورود مهاجران به ایالات متحده سر از تاریخ ۲۷ جنوری متوقف شود.
خانواده سلطانی قرار بود با استفاده از برنامه "پی ۱" در ایالات متحده مسکن گزین شود.
در این فرمان اجرایی آمده است: "این فرمان، برنامه پذیرش پناهندگان ایالات متحده (USRAP) را تا زمانی به حالت تعلیق میآورد که اطمینان حاصل شود ورود پناهندگان بیشتر به ایالات متحده با منافع ملی این کشور سازگار است."
این فرمان از وزیر امنیت داخلی امریکا خواسته که در مشوره با وزیر خارجه ایالات متحده در ظرف ۹۰ روز گزارشی به رییس جمهور ارایه و مشخص کند که آیا ادامه برنامه پذیرش پناهندگان ایالات متحده به نفع امریکا است یا خیر.
بر اساس این فرمان، در هر ۹۰ روز ،یکبار گزارشی به رییسجمهور ارایه خواهد شد تا زمانی که او "تشخیص دهد ازسرگیری برنامه پذیرش پناهندگان، به نفع ایالات متحده است یا خیر."
سلطانی و سایر پناهجویان افغان که در پاکستان منتظر اسکان مجدد در ایالات متحده هستند، به صدای امریکا گفتند که ماندن در پاکستان برای آنها "بسیار دشوار" خواهد بود، زیرا سرکوب پناهجویان افغان در اسلامآباد، جایی که خانواده سلطانی در حال حاضر به سر میبرد، همچنان ادامه دارد.
سلطانی گفت: "ما در پاکستان با آزار و اذیت و بازداشت توسط پولیس مواجه هستیم. و دو باره نمیتوانیم به افغانستان بر گردیم، زیرا به دلیل تهدیدهای امنیتی از آنجا فرار کردیم."
وزارت خارجه پاکستان در ماه جولای گذشته گفت که از میان بیش از ۴۴ هزار افغان مقیم در این کشور که درخواست اسکان مجدد در کشورهای سوم دادهاند، ۲۵ هزار نفر منتظر اسکان در ایالات متحده هستند.
فهیمه زاهد، فعال افغان مقیم پاکستان، به صدای امریکا گفت که پس از تعلیق برنامه اسکان به ایالات متحده، افغانهای مقیم پاکستان نگران آینده خود در این کشور هستند.
زاهد گفت: "مهاجرین یک نوع امیدواری داشتند که حتماً امریکا از ما حمایت میکند، با پاکستان البته یک تعاملی میداشته باشد که مهاجرین مورد آزار و اذیت قرار نگیرد. اما متاسفانه با وضعیت که ترمپ با فرماناش وضعیت پروندهها را به تعلیق برده، مهاجرین در پاکستان اگر بخواهیم و یا نخواهیم، مورد آزار و اذیت قرار میگیرند."
بر اساس گزارش وزارت خارجه ایالات متحده، از اگست ۲۰۲۱ یعنی پس از آنکه طالبان بار دیگر بر افغانستان مسلط شدند، تا دسمبر ۲۰۲۴ ، بیش از ۱۸۰ هزار افغان در ایالات متحده اسکان مجدد یافتهاند.
اما هزاران افغان که در طول دو دهه جنگ ایالات متحده در افغانستان به این کشور کمک کردند، هنوز در انتظار انتقال به ایالات متحده هستند.
شان ون دایور، رییس افغان ایوک، ایتلاف متشکل از گروههای مختلف حامی اسکان مجدد افغانها به ایالات متحده به صدای امریکا گفت که تا زمانی که برنامه پذیرش پناهندگان به ایالات متحده از سر گرفته نشود: "هیچ سفری صورت نخواهد گرفت. پناهجویان نه به اینجا و نه به جای دیگری پرواز خواهند کرد."
رسانههای ایالات متحده چهارشنبه گذشته گزارش دادند که پروازهای پناهجویان افغان که قرار بود به ایالات متحده صورت بگیرد، حتا چند روز قبل از اجرایی شدن این فرمان لغو شد.
ون دایور گفت که این فرمان عمدتاً پناهجویان افغان با پروندههای اولویت ۱ و اولویت ۲ را تحت تاثیر قرار میدهد.
او افزود که همراه با سایر اعضای افغان ایوک یکجا تلاش میکند تا ترمپ را ترغیب کنند که "معافیت ویژه برای افغانها" را صادر کند.
او گفت: "افرادی که سابقه امنیتی شان بررسی شده و منتظر معاینات صحی خود هستند، باید اطمینان حاصل کنیم که آنها اینجا میرسند."
ون دایور همچنین افزود که بین ۱۵۰ هزار تا ۲۰۰ هزار افغان پرونده اسکان مجدد دارند.
سلطانی گفت که او و سایر پناهجویان افغان که سالها منتظر انتقال به ایالات متحده بودند، اکنون با آیندهای نامعلوم روبرو شده اند.
گروه