کلستر جهانی صحت که شبکهای متشکل از چندین نهاد بینالمللی به شمول سازمان جهانی صحت است، با نشر گزارشی گفته است که تعلیق کمکهای خارجی امریکا، بر سکتور صحت افغانستان تاثیر منفی گذاشته و به همین دلیل، کم از کم۳۲۰ مرکز صحی در این کشور بسته شده است.
گزارش تازۀ این نهاد که در "ویبسایت ریلیف" منتشر شده، آمده است که توقف این کمکها در ۲.۴ میلیون نفر را در افغانستان متاثر ساخته است.
دونالد ترمپ در نخستین روزهای کاری خود به عنوان رییسجمهور ایالات متحده، دستور توقف موقت ۹۰ روزه کمکهای توسعهای خارجی را صادر کرد. این تصمیم به منظور بازنگری در کارایی این کمکها و هماهنگی آنها با سیاستهای خارجی حکومت او اتخاذ شده است.
بر بنیاد این گزارش، از طریق این مراکز صحی برای دهها هزار شهروند افغانستان در ۳۱ ولایت افغانستان خدمات صحی ارایه میشد که با تعلیق کمکهای خارجی امریکا، فعالیت این مراکز صحی متوقف شده و در حال حاضر بیش از دو میلیون نفر از خدمات صحی محروم شدهاند.
در گزارش آمده است که این مراکز صحی در سراسر افغانستان، توسط ۱۳ نهاد غیردولتی تمویل میشد، که با کاهش بودجه بسیاری از این مراکز از ارایه خدمات به مردم باز ماندند.
براساس گزارش دفتر هماهنگی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا)، ایالات متحده در سالهای پسین بزرگترین کمککننده در بخش صحت در افغانستان بوده و کمکهای این کشور، ۴۳.۹ درصد کل بودجه کمکهای بشردوستانه در این کشور را تشکیل میداد.
به گفتۀ ملل متحد، قرار بود ایالات متحده در سال جاری میلادی، کم از کم ۲۳۴ میلیون دالر برای رسیدگی به وضعیت مردم افغانستان کمک کند که ۱۰ درصد کل بودجه مورد نیاز برای سال ۲۰۲۵ میلادی را تشکیل میداد.
این در حالی است که اخیراً صندوق جمعیت سازمان ملل متحد با اظهار نگرانی گفت که توقف موقتی کمکهای خارجی ایالات متحده، نظام صحی افغانستان متاثر خواهد کرد.
به گفتۀ این ادارۀ ملل متحد، با این اقدام ادارهٔ دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، بیش از نه میلیون نفر را در افغانستان در بخش دسترسی به خدمات صحی با مشکل مواجه خواهد شد.
صندوق جمعیت سازمان ملل متحد افزود که فعالیت حدود ۶۰۰ تیم صحی سیار و مراکز مشاوره صحی در افغانستان نیز به دلیل این اقدام با مشکل مواجه خواهد شد.
پیو اسمیت، رییس بخش آسیا و پسیفیک، صندوق جمعیت ملل متحد از کاهش بودجه برای رسیدگی به نیازمندان اظهار نگرانی کرده و اضافه کرد که در حال حاضر، زندگی میلیونها زن و دختر در افغانستان، بنگلهدیش و پاکستان به دلیل عدم دسترسی به خدمات صحی حیاتی که توسط این سازمان حمایت میشود، در معرض خطر قرار دارد.
پیش از این، اتحادیۀ اروپا نیز گفته بود که در هر دو ساعت، یک مادر در افغانستان جان میبازد. به گفتۀ این اتحادیه، مرگ و میر مادران بیشتر به دلیل عوارض قابل پیشگیری مربوط به صحت حاملگی است.
نگرانیها از قطع کمکهای مالی جامعۀ جهانی به شمول امریکا به نهادهای بینالمللی به هدف رسیدگی به نیازمندان افغان در حالی مطرح میشود که با مسلط شدن طالبان بر افغانستان، نظام صحی این کشور در پرتگاه سقوط قرار گرفته است.
همچنان پیش از این، سازمان جهانی صحت گفته بود که ۳۱۰ مرکز صحی به شمول شفاخانهها در افغانستان، با کاهش خدمات و عدم حمایت مواجه خواهند شد. بر اساس آمار سازمان جهانی صحت، برای سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ میلادی برنامههای امدادرسانی بشری در بخش صحت ۲۹۴ میلیون دالر در افغانستان کمبود بودجه دارد.
گروه