لینک های دسترسی

Breaking News

روسای جمهور ایران و تاجیکستان در مورد امنیت افغانستان صحبت کردند


از راست به چپ: امام علی رحمان، رییس جمهور تاجیکستان و مسعود پزشکیان، رییس جمهور ایران
از راست به چپ: امام علی رحمان، رییس جمهور تاجیکستان و مسعود پزشکیان، رییس جمهور ایران

مسعود پزشکیان، رییس جمهور ایران، که سرگرم دیدار از تاجیکستان است، روز پنجشنبه ۱۶ جنوری (۲۷ جدی) گفت که در دیدار با امام علی رحمان، رییس جمهور تاجیکستان در مورد وضعیت افغانستان صحبت کرد.

پزشکیان در یک کنفرانس مشترک خبری با رحمان با اشاره به بحث دو رهبر در مورد مسایل منطقه از جمله افغانستان گفت: "افغانستان کشوری مهم در همسایگی ماست و رشد و ثبات این کشور را همسو با منافع خود می‌دانیم؛ حفظ امنیت مرزها برای ما مهم است."

ریاست جمهوری تاجیکستان نیز با نشر خبرنامه‌ای گفته است که رحمان و پزشکیان به مبارزه بر ضد تروریزم، افراط‌گرایی و قاچاق مخدرات تاکید کردند.

امام علی رحمان همواره ضمن تاکید بر تامین امنیت و ثبات و تشکیل حکومت همه‌شمول در افغانستان، از ناحیۀ گسترش تروریزم، افراط‌گرایی و قاچاق مخدرات از افغانستان به تاجیکستان ابراز نگرانی کرده و امنیت آسیای مرکزی را به امنیت افغانستان ربط داده است.

گرمی پس از سردی روابط

سفر پزشکیان به تاجیکستان پس از سال‌ها سردی روابط میان تهران و دوشنبه صورت می‌گیرد، دو کشوری که با وصف مشترکات زبانی و فرهنگی از دهۀ ۱۹۹۰ روابط نه چندان خوبی داشته اند. دوشنبه اتهام وارد می‌کند که ایران در جریان جنگ داخلی تاجیکستان در دهۀ ۱۹۹۰ از گروه‌های اسلام‌گرای ممنوعه در تاجیکستان حمایت می‌کرد.

پزشکیان پس از ورود به تاجیکستان گفت که حس می‌کند در ایران است و افزود که در هیچ جای دیگر جهان چنین حسی برایش دست نمی‌دهد. در مقابل رحمان نیز او را به "خانۀ خودش" خوش آمدید گفته و از بهبود روابط دو کشور تمجید کرد.

رحمان ایران و تاجیکستان را "دو ملت باستانی و دارای تمدن بی‌نظیر" خواند و سفر پزشکیان را به دوشنبه آغازگر فصل جدید روابط میان دو ملت عنوان کرد. او گفت: "ما باید در زمینه‌های علمی و فناوری پیشرفت کنیم و محتاج دیگران نباشیم."

او خطاب به تاجران و سرمایه گذاران ایرانی گفت: "تاجیکستان مثل خانه خودتان است. چه سرمایه‌گذاری کنید و چه سرمایه‌گذاری نکنید. شما را دعوت می‌کنم به این کشور سفر کنید. ویزه را حذف کردم تا گردشگران ایرانی به تاجیکستان سفر کنند."

بر اساس خبرنامۀ وبسایت ریاست جمهوری ایران، در جریان سفر پزشکیان به تاجیکستان "۲۳ توافقنامه و یادداشت در حوزه‌های مختلف از زراعت و اقتصاد گرفته تا هنر و سایر بخش‌ها میان دو کشور امضا شد.

ایران به عنوان یک اولویت استراتیژیک در صدد تقویت نفوذ و حضور خود در آسیای مرکزی است، جاییکه روسیه و چین دو بازیگر حاکم در آن جغرافیا پنداشته می‌شوند. در همین حال ترکیه و غرب نیز در صدد نفوذ در آسیای مرکزی اند.

پزشکیان روز جمعه به روسیه سفر می‌کند تا توافقنامۀ مشارکت جامع استراتیژیک را با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه ایجاد کند، ایتلافی که مایۀ نگرانی غرب شده است.

گروه

XS
SM
MD
LG