قصر سفید میگوید که از کمکهای بشری که پس از سقوط نظام جمهوریت و روی کار آمدن دوبارهٔ گروه طالبان به افغانستان فرستاده میشود، طالبان نه بلکه مردم افغانستان سود میبرند.
روز گذشته، دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده، ضمن انتقاد از پالیسی جو بایدن، رییس جمهور کنونی امریکا، در قبال طالبان ادعا کرد که ادارهٔ کنونی واشنگتن میلیاردها دالر کمک مالی را به طالبان فراهم کرده است.
ترمپ در یک کنفرانس مطبوعاتی در ایالت فلوریدا در پاسخ به پرسشی که گویا مردم امریکا از کمک میلیونها دالر به افغانستان زیر سلطه طالبان "خشمگین" اند گفت: "این حتا غیر قابل باور است. میلیاردها دالر، نه میلیونها، میلیاردها. چه کسی اساساً برای طالبان افغانستان میلیاردها دالر پرداخت میکند؟ و این توسط بایدن پرداخت شده است...نمی توان اجازه داد که این اتفاق بافتد."
اما جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید، امروز هشتم جنوری (۱۹ جدی) در پاسخ به پرسش صدای امریکا در این مورد گفت: "کمک های بشری که به افغانستان فرستاده شده است به مردم افغانستان می رسد نه به طالبان. این به همین گونه به صورت میخانیکی تنظیم شده است."
پیش از این نیز مقامات امریکایی که از کمکها به افغانستان نظارت میکنند، گفته بودند که از کمکها با شدت تمام نظارت صورت میگیرد تا طالبان نتوانند از آن منفعت ببرند.
سخنگوی حکومت طالبان نیز اظهارات دونالد ترمپ را در رابطه به کمک مالی میلیاردها دالر از سوی واشنگتن به حکومت این گروه رد کرده است.
حمد الله فطرت، معاون سخنگوی حکومت طالبان در صفحهٔ رسانهٔ اجتماعی ایکس نگاشته است: "حقیقت این است که امریکا نه تنها این که به امارت اسلامی یک روپیه هم نداده بلکه میلیاردها دالر مردم افغانستان را غصب و منجمد کرده است."
فطرت گفته است که حکومت طالبان "توقع کدام کمک را از امریکا ندارد و نه هم گاهی خواستار آن شده است."
پیش از این، دفتر سرمفتش ایالات متحده برای بازسازی افغانستان یا سیگار در اوسط سال ۲۰۲۴ گفته بود که از زمان خروج نیرو های امریکایی از افغانستان، ایالات متحده ۲۱.۰۶ میلیارد دالر را برای کمک به افغانستان و پناهندگان افغان اختصاص داده است و تقریباً ۳.۳۳ میلیارد دالر را به شکل امداد بشری و انکشافی به افغانستان کمک کرده است.
در گزارش سیگار آمده بود که ممکن برخی از تروریستها، متحدین و سازمانهای آنان، به گونهٔ غیرقانونی از پولهایی که وزارت خارجهٔ ایالات متحده در افغانستان مصرف کرده است، سود برده باشند.
این بار نخست نیست که در رابطه به کمکهای ایالات متحده با افغانستان، انتقادات علنی صورت میگیرید.
در آغاز سال گذشته میلادی، مایکل مککال، رییس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده، در جریان یک نشست استماعیه گفته بود که طالبان برای دستیابی به پولهای کمکی امریکا دست به ایجاد موسسات "جعلی" زده و افراد خود را در ادارات ملل متحد جابجا میکنند.
اما مقامات امریکایی در این نشست گفتند که از کمکها نظارت صورت میگیرد تا طالبان نتوانند از آن سود ببرند.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده، به تاریخ سوم ماه اپریل سال ۲۰۲۴ در پاسخ به پرسشی گفت که طالبان به کمکهای که از سوی ایالات متحده صورت میگیرد دسترسی ندارند.
او افزود: "بگذارید واضح کنم که ما از همه شرکای خود می خواهیم که اقدامات محافظتی را برای حصول اطمینان از رسیدن کمک به کسانی که به آن نیاز دارند، روی دست داشته باشند. ما همچنان از سازمانهای شریک خود که برنامههای معاونتی را تطبیق میکنند خواسته ایم که به گونهٔ قوی از آن نظارت و گزارشدهی کنند."
سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده همچنان گفت که برای نگرانی ها در خصوص توزیع معاونتها، طرحهای و پروتوکولهای پاسخ دهنده وجود دارد و "ما به گونهٔ متداوم تمامی برنامههای مساعدتی را نظارت میکنیم و به دنبال کاهش دادن خطرات احتمالی و اینکه معاونتهای امریکا به گونهٔ غیر مستقیم به طالبان سود برساند، استیم...".
در ماه جولای سال گذشته مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده لایحهای را تصویب کرد که از قرار گرفتن پول مالیه دهندگان امریکایی به دست طالبان جلوگیری میکند.
این لایحه تحت عنوان "نیاز به یک استراتیژی برای مقابله با حمایت مالی یا مادی کشورهای خارجی از طالبان" که توسط تم برچیت، عضو کانگرس ایالات متحده پیشنهاد شده بود، وزارت خارجهٔ امریکا را وامیدارد تا در مورد فراهم آوری کمکها به طالبان و چگونگی استفاده از آن کمکها، گزارش بدهد.برچت پس از تصویب این لایحه در یک پیام ویدیویی در صفحهٔ ایکساش در خطاب به امریکاییها گفت: "این (لایحه) از دسترسی پولهای مالیات شما به طالبان جلوگیری میکند."
گروه