تاجران افغان و پاکستانی میگویند که انسداد گذرگاه تورخم وارد هفتمین روز خود شد و در حال حاضر حدود ۵۰۰۰ موتر باربری در دو طرف این مرز گیر مانده اند.
ضیاالحق سرحدی، یک مقام اتاق تجارت مشترک افغانستان و پاکستان به اسوشتیدپرس گفته است که پس از بستهشدن مرز، حدود ۵۰۰۰ موتر باربری حامل اموال تجاری به شمول میوه تازه، سبزیجات و مواد غذایی در دو سوی مرز گیرمانده اند.
سرحدی گفته است که ادامۀ بستهماندن این گذرگاه، مشکلات زیادی را به تاجران و مسافران به وجود آورده است. او از مقامهای حکومت پاکستان و طالبان خواسته است که این مشکل را از طریق گفتگو حل کرده تا این مسیر علاوه بر تجارت دوجانبه برای تردد مردم نیز باز شود.
مرزبانان پاکستانی، گذرگاه تورخم را به تاریخ ۲۱ فبروری (سوم حوت) به روی مردم و تجارت مسدود کرده و طالبان دلیل این کار را تلاش برای ایجاد پوسته توسط مرزبانان این گروه در نزدیکی مرز عنوان کردند
رانندگان موترهای باربری گفته اند که آنان از یک هفته به اینسو انتظار بازگشایی گذرگاه تورخم را میکشند.
مصطفی خان، یکی از رانندگان موترهای باربری پس از انتقال سمنت به شهر جلالآباد، امیدوار بود که دوباره به شهر پشاور برگردد، اما از روز جمعۀ هفته گذشته به اینسو در نزدیکی مرز گیر مانده است.
او اضافه کرد: "من از روز جمعه به اینسو در اینجا گیر ماندهام و نمیدانم چند روز دیگر چنین مشکل را سپری کنم."
در این حال، برخی از مسافران گیر مانده در در دو سوی مرز روز جمعه ۲۸ فبروری (دهم حوت) به صدای امریکا گفته اند که انسداد گذرگاه تورخم، مشکلات زیادی را به آنان به میان آورده است.
رحیمالله، یکی از مسافران گفت: "برای درمان همسرم به پاکستان میروم، اما راه مسدود است، پولم تمام میشود، رمضان هم نزدیک است، نمیدانم چه کار کنم."
فرهاد نصرت، یکی از مسافران دیگر در تورخم گفت که با مادر کهنسال و فرزندانش در این مسیر گیرمانده و آنان چندین روز و شب را مجبور شدهاند تا در فضای باز بگذرانند. نصرت از مقامات پاکستانی خواست که هرچه زودتر این مسیر را به روی مردم باز کنند.
مقامهای طالبان گفته اند که در جریان هفته گذشته دیدارهای میان هیاتهای دو طرف انجام شده است، اما تا کنون مرزبانان پاکستانی از بازگشایی این گذرگاه خودداری کرده اند.
عبدالسلام جواد آخندزاده، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان گفت که گذرگاه تورخم توسط مرزبانان پاکستانی به گونۀ یکجانبه مسدود شده و این گروه در تلاش حل این مشکل است.
همچنان عبدالجبار حکمت، کمیسار طالبان در تورخم گفته است که افراد این گروه هربار که اقدام به ایجاد پوسته در خاک افغانستان میکنند، با واکنش مرزبانان پاکستانی مواجه شده و آنان دست به انسداد گذرگاه تورخم میزنند.
تاکنون حکومت پاکستان در مورد بسته شدن گذرگاه تورخم چیزی نگفته است.
به گفتۀ مقامها، از طریق مرز تورخم نه تنها روزانه هزاران نفر تردد میکنند، بلکه از این مسیر برای انتقال اموال ترانزیتی از بندر کراچی پاکستان نیز استفاده میشود. همچنان از این مسیر برای تجارت و اموال ترانزیتی میان پاکستان و کشورهای آسیای میانه نیز استفاده میشود.
این درحالی است که در سال گذشته میلادی نیز چندین بار طالبان و مرزبانان پاکستانی در امتداد خط دیورند با هم درگیر شدند و ادامه این تنشها سبب شد تا بسیاری از بنادر میان دو کشور برای مدتی به روی تردد مردم و تجارت مسدود باقی بماند.
گروه