لینک های دسترسی

Breaking News

کمیتهٔ حفاظت از خبرنگاران توقف نشرات رادیوی صدای امریکا از سوی طالبان را محکوم کرد


کمیتهٔ حفاظت از خبرنگاران تصمیم طالبان مبنی بر توقف نشرات رادیویی صدای امریکا و رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی از روی امواج داخلی از سوی طالبان را محکوم کرده و خواستار ازسرگیری فوری نشرات آنها شده است.

این دیدبان آزادی مطبوعات در بیانیه‌ای از طالبان خواسته تا سرکوب شدید رسانه‌ها را در افغانستان فوراً متوقف کنند.

نشرات رادیویی صدای امریکا و رادیو آزادی از داخل افغانستان و روی امواج قبلی نشراتی متوسط و اف‌ام سر از روز پنجشنبه اول دسمبر (دهم قوس) بر اساس رهنمود وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان متوقف شد.

بیهلیح یی، مدیر برنامه آسیایی کمیتهٔ حفاظت از خبرنگاران گفت: "این سرکوب اخیر رسانه‌ها به وضوح نشان می‌دهد که طالبان از تعهد خود در مورد تضمین آزادی مطبوعات در افغانستان عقب نشینی می‌کنند".

رادیو آشنا صدای امریکا با برنامه‌های متنوع، صدای مردم افغانستان را در مورد مسایلی که از سوی طالبان در رسانه‌های داخلی سانسور می‌شود، به گوش جهانیان می‌رساند.

حکومت گروه طالبان از تصمیم شان برای توقف نشرات رادیویی صدای امریکا و رادیو آزادی دفاع کرده و ادعا کرده اند که این دو رسانه قوانین رسانه‌ای افغانستان را نقض می‌کردند.

عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجۀ طالبان در بیانیهٔ کتبی به صدای امریکا گفت: "افغانستان قوانین مطبوعاتی دارد و هر شبکه‌ای که مکرراً این قوانین را نقض کند، امتیاز گزارش‌دهی و پخش در داخل افغانستان از آنها سلب می‌شود."

بلخی افزود: "صدای امریکا و رادیو آزادی نتوانستند به این قوانین معتهد باشند، به عنوان ناقضین مکرر شناخته شدند، و نتوانستند مسلکی عمل کنند و در نتیجه تعطیل شدند. "

اما حسیب الکوزی، رییس بخش افغانستان صدای امریکا این اتهامات را رد کرده و گفت که این خبرگزاری هیچ شکایتی در مورد محتوای خود دریافت نکرده است.

آقای الکوزی افزود: "اینها دلایل ساختگی برای قطع نشرات ما هستند. حقیقت این است که ما در گزارش مسایلی که رسانه‌های محلی به دلیل ترس از انتقام طالبان نمی‌توانستند تحت پوشش قرار دهند، موثر بودیم. "

رهبری رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی نیز انتقاد طالبان را رد کرده و گفته است که این رسانه خط‌مشی خود را تغییر نخواهد داد.

جیمی فلای، رییس و مدیر مسوول رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی گفت: "ما از تجارب خود می‌دانیم که مخاطبان ما تلاش زیادی می‌کنند تا ما را پیدا کنند. حقیقت را نمی‌توان به طور کامل سرکوب کرد."

رادیو آشنا صدای امریکا تا پیش از وضع این محدودیت از طریق ۱۵ موج اف ام و دو موج متوسط روزانه ۱۲ ساعت – شش ساعت دری و شش ساعت پشتو – از داخل افغانستان نشرات داشت.

یولاندا لوپز، سرپرست صدای امریکا گفت: "حذف صدای امریکا از امواج داخلی ما را خاموش نخواهد کرد. این تنها اهمیت خدمت ما به مخاطبان در داخل افغانستان را افزایش خواهد داد."

رادیو آشنا صدای امریکا که کم و بیش ۷.۳ میلیون شنونده در داخل افغانستان دارد، از سد مشکل پیش آمده گذشته و نشرات رادیویی خود را از این پس روی موج متوسط ۹۷۲ کیلوهرتز به شنوندگان افغان، از بیرون از افغانستان پیشکش می‌کند.

فزون بر این، نشرات رادیو آشنا به گونۀ منظم در ماهوارۀ صدای امریکا (کانال ۴۶۹ یاست) و شبکه‌های دیجیتلی این رسانه به شمول وبسایت‌های دری و پشتو و صفحات فیسبوک آن پخش می‌شود. همچنین، صدای امریکا فعالانه در تلاش است تا نشرات خود را از طرق مختلف دیگر به گوش شنوندگان خود در افغانستان و سرتاسر جهان برساند.

طالبان از زمان به دست گرفتن قدرت در اگست ۲۰۲۱، محدودیت های جدی بر آزادی رسانه‌ها اعمال کرده اند که امنیت و رفاه خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ها را به خطر انداخته است.

بر اساس آخرین گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در حدود یک سال گذشته ۲۱۹ رسانهٔ چاپی، صوتی و تصویری در این کشور از فعالیت باز مانده است. به گفتۀ این سازمان، پیش از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، ۵۴۷ رسانه وجود داشت، اما در حال حاضر تنها، ۳۲۸ رسانه در این کشور فعال است.

XS
SM
MD
LG