شرکت برق افغانستان که تحت کنترول طالبان است، میگوید که در سال ۲۰۲۲ میلادی، به ارزش ۲۹۹ میلیون دالر از سه کشور آسیای میانه و ایران برق خریداری کرده است.
عبدالرحمان رحمانی، سرپرست و رییس تجارتی این شرکت، روز یکشنبه چهارم جون (۱۴ جوزا) به خبرنگاران در کابل گفت که علاوه بر این، ۲۲.۳ میلیون افغانی هزینۀ مصرف انرژی را به شرکتهای تولید برق داخلی پرداخته است.
رحمانی گفت: "سال گذشته بیش از ۹۴ میلیون دالر به اوزبیکستان، ۹۶ میلیون دالر به تاجیکستان، ۴۷ میلیون دالر به ترکمنستان و ۶۲ میلیون دالر به ایران ارسال کردیم."
افغانستان بیش از یک دهه است که از اوزبیکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ایران برق وارد میکند. افغانستان در حال حاضر حدود ۱۴۰۰ میگاوات برق ضرورت دارد. در حال حاضر حدود هشتاد درصد برق مورد نیاز افغانستان از برق وارداتی تامین میشود.
بر اساس معلومات وزارت انرژی و آب، تنها کابل در یک شبانهروز به ۷۰۰ میگاوات برق نیاز دارد که در حال حاضر شرکت برق افغانستان میتواند در مدت ۲۴ ساعت بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ میگاوات برق مورد نیاز این شهر را تامین کند.
صفیالله احمدزی، رییس اجرایی شرکت برق افغانستان، در این نشست خبری گفت که یک پلان استراتیژیک پنج ساله را آماده کرده اند که بر اساس آن علاوه بر افزایش سطح تولید برق آبی، ۷۱۰ میگاوات انرژی خورشیدی و بادی نیز تولید خواهد شد.
او گفت که ارزیابیهای اولیه در زمینه تولید برق از زغال سنگ انجام شده و قرار است در آینده نزدیک قرارداد سرمایهگذاری در زمینه تولید برق از زغال سنگ امضا شود.
وزارت انرژی و آب حکومت طالبان اولین قرارداد را با یک شرکت ترکی موسوم به ۷۷ برای تولید ۲۰۰ میگاوات برق از انرژی باد در ولایت هرات به تاریخ دهم می امضا کرد.
سلیمان جیلیو، رییس این شرکت، در مراسم امضای این قرارداد به خبرنگاران گفت که پروژه تولید برق بادی ۲۰۰ میگاواتی تا دو سال آینده تکمیل و آمادۀ بهرهبرداری میشود.
قرارداد تمدید خط برق ۵۰۰ ولتی ترکمنستان در حکومت گذشته با ترکمنستان امضا شد، اما پس از تغییر سیاسی در افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱، تمویلکنندگان این پروژه کمکهای خود را لغو کردند و به همین دلیل، کار روی این پروژه نیز به تعویق افتاده است.
حکومت طالبان برای تکمیل این پروژه علاقمندی نشان داده است، اما نهادهای تمویلکننده، اکنون تمایلی به تمویل این پروژه ندارند.
وزارت آب و انرژی حکومت طالبان میگوید که تکمیل لین برق ۵۰۰ ولتی ترکمنستان به افغانستان و تمدید یک کیلووات لین برق دیگر شامل پلان کوتاه مدت این وزارت است که با تطبیق آن مشکل برق کابل حل خواهد شد و این شهر برق ۲۴ ساعته خواهد داشت.
مسوولان وزارت آب و برق گفته اند که در نظر دارند با تطبیق پروژههای مختلف برق در پنج سال آینده میزان استفاده برق در افغانستان را از ۴۰ درصد به ۹۰ درصد افزایش دهند.