شورای پناهندگان ناروی با اشاره به کاهش کمک جامعۀ جهانی به هدف رسیدگی به بحران بشری در افغانستان گفته است که افغانها در بیش از سه سال تحت حاکمیت طالبان، بدترین بحران انسانی را تجربه میکنند.
این شورا روز چهارشنبه ۲۲ جنوری (سوم دلو) با نشر اعلامیهای گفت که در حال حاضر، میلیونها نفر به شمول زنان و کودکان آسیبپذیر در شرایط سخت به سر میبرند و با آغاز فصل زمستان، آنان شبها و روزها را در سرمای منفی ۱۰ درجه تحمل میکنند.
بر بنیاد معلومات این شورا، با تشدید بحران بشری در این کشور، نیاز است تا نهادهای بینالمللی کمکرسان در این کشور، تلاشهای خود را افزایش داده و بیشتر از هر زمان دیگر به نیازمندان در این کشور رسیدگی کنند.
پس از آنکه طالبان در اگست ۲۰۲۱ بار دیگر بر افغانستان مسلط شدند، برگشت این گروه به قدرت میلیونها نفر را در آن کشور به فقر و گرسنگی سوق داد. یکی از دلایل عمدۀ این وضعیت، کاهش و یا توقف کمکهای خارجی برای این کشور بوده است.
ین ایگلند، رییس این شورا که هفته گذشته به افغانستان سفر کرده، گفته است که پس از دههها درگیری، فروپاشی اقتصادی و تغییرات اقلیمی مخرب، روند بازگشت مهاجران افغان از کشورهای منطقه تشدید یافته و میلیونها افغان در معرض خطر اخراج از کشورهای همسایۀ افغانستان قرار دارند.
این مقام ارشد شورای پناهندگان ناروی که اخیراً از نقطۀ مرزی افغانستان و ایران بازدید کرده، گفته است که بسیاری از شهروندان این کشور که وطن خود را به خاطر زندگی بهتر ترک کرده و به کشورهای همسایه مهاجر شده بودند، در حال حاضر در معرض خطر اخراج اجباری قرار دارند.
به گفتۀ ایگلند، این مهاجران افغان در حالی به افغانستان بر میگردند که بار دیگر به یک آیندۀ نامعلوم به شمول بیکاری، فقر و گرسنگی و موارد دیگر مواجه اند.
بر بنیاد معلومات شورای پناهندگان ناروی، ایران تلاش دارد تا ماه مارچ امسال، کم از کم دو میلیون مهاجر را اخراج کند و همچنان پاکستان از ماه اکتوبر ۲۰۲۳ به اینسو، ۸۰۰ هزار مهاجر افغان را از این کشور اخراج کرده است.
ایگلند همچنان از محدودیتهای شدید بر زنان و دختران توسط طالبان ابراز نگرانی کرده و گفته است که این محدودیتها در بخشهای مختلف تاثیر منفی خواهد داشت.
به گفتۀ وی، ممنوعیت تازۀ طالبان درباره منع تحصیل دختران در انستیتیوتهای طبی، تاثیر مستقیم بر سلامت زنان در این کشور خواهد داشت و کار و زندگی آنان را بیشتر از هر زمان دیگر تهدید خواهد کرد.
طالبان پس از حاکمیت مجدد بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱ محدودیتهای زیادی را بر زنان و دختران در افغانستان وضع کرده اند. این گروه در سپتمبر ۲۰۲۱، آموزش دختران را در مکاتب متوسطه و لیسه منع و سپس در دسمبر ۲۰۲۲ زنان را از آموزش در دانشگاهها و کار در سازمانهای غیرحکومتی محروم کرد.
همچنان این گروه در تازهترین مورد، دروازههای انستیتیوتهای طبی را به روی تمامی دختران بست که این اقدام آنان، موجی از واکنشهای داخلی و بینالمللی را به دنبال داشت.
ایگلند چند روز پیش نیز هشدار داد که کاهش بودجه برای افغانستان بزرگترین تهدید برای کمک به زنان این کشور است.
ایگلند گفت که زنان و دختران در افغانستان بیشتر از دیگر گروهها از کاهش حمایتهای مالی سازمانهای غیرحکومتی و کمکهای بشردوستانه آسیب میبینند.
شورای پناهندگان ناروی در حالی از تشدید بحران بشری در افغانستان اظهار نگرانی کرده است که پیش از این، دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری (اوچا) گفت که به دلیل کاهش بودجه، ملل متحد شماری از برنامههای خود را در سال گذشته، به شمول ادامه کمک غذایی به نیازمندان را قطع و یا محدود کرد.
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد اضافه کرده که فقر و بیکاری، حدود ۵۰ درصد از جمعیت افغانستان، به شمول زنان را متاثر کرده و در سال ۲۰۲۵، کم از کم ۲۲.۹ میلیون نفر در این کشور به کمکهای بشری نیاز خواهند داشت.
این ادارۀ ملل متحد با نشر گزارشی گفت که در سال ۲۰۲۵ میلادی، ۲۱ میلیون نفر با کمبود آب آشامیدنی و خدمات کافی صحی، ۱۴.۸ میلیون نفر با ناامنی شدید غذایی و ۱۴.۳ میلیون نفر با دسترسی محدود به خدمات صحی مواجه خواهند شد. بر اساس معلومات این ادارۀ ملل متحد، در سال پیشرو ۷.۸ میلیون زن و کودک به مواد غذایی مغذی نیاز خواهند داشت.
به گفتۀ ملل متحد این سازمان به دلیل کاهش بودجه، در جریان امسال تنها به ۱۶.۸ میلیون نفر در این کشور رسیدگی خواهد کرد. همزمان با افزایش شمار نیازمندان به کمک بشری در این کشور، ملل متحد برای پیشبرد برنامههایش در افغانستان، ۲.۴۸ میلیارد دالر درخواست کرده است.
گروه